Az oktatási szektor továbbra is a kiberbűnözők egyik kiemelt célpontja

Az oktatási szektor továbbra is a kiberbűnözők egyik kiemelt célpontja
A 2020 július és december közötti időszakban 270 171 felhasználót értek olyan különféle fenyegetések, amelyeket népszerű oktatóplatformok álcája alatt terjesztettek. Ez a szám 60%-os növekedést jelent 2020 első feléhez képest.

A folytatódó világjárvány következtében az iskolák újabb bezárásokra kényszerülnek vagy hibrid oktatási modellben próbálnak működni, így az oktatási szektor továbbra is a kiberbűnözők egyik kiemelt célpontja az interneten. A 2020 július és december közötti időszakban 270 171 felhasználót értek olyan különféle fenyegetések, amelyeket népszerű oktatóplatformok álcája alatt terjesztettek. Ez a szám 60%-os növekedést jelent 2020 első feléhez képest. A Kaspersky most egy kiberbiztonsági legjobb gyakorlatokra tanító digitális eszközkészlettel rukkolt elő, amellyel az oktatók biztonságos munkáját kívánja elősegíteni.

Tavaly tavasszal világszerte több mint 1 milliárd iskolást érintett az iskolák bezárása, amikor az országok ily módon is próbálták lassítani a járvány terjedését. Sokak számára ez vészhelyzeti távoktatásra való átállást jelentett, és ez az átállás sajnálatosan sok tanulót és oktatót tett ki a kiberkockázatok veszélyének.

Most az iskolák az egész világon, Angliától és Németországtól Malajziáig és az Egyesült Államokig sok helyen újra bezárnak, amint az országok a fertőzöttek számának újbóli jelentős megugrásával küzdenek, és ez nem kívánatos következményekkel jár.

A 2020 január és június között időszakban összesen 168 550 felhasználót ért különféle fenyegetés népszerű online oktatóplatformok/videókonferencia-alkalmazások álcája alatt terjesztve; ez 20,455%-os növekedés 2019 azonos időszakához viszonyítva. Ez a szám a július és december közötti időszakban csak még tovább nőtt a Kaspersky szakembereinek mérése szerint. 2021. január hónapra a népszerű online oktatóplatformokat csalétekként használó fenyegetésekkel bombázott felhasználók száma elérte a 270 171 főt – ez 60%-os növekedést jelent 2020 első feléhez hasonlítva.

A legnépszerűbb csali a Zoom volt. A második legnépszerűbb csalinak a Moodle bizonyult, míg a harmadik helyet a Google Meet szerezte meg. A népszerű online oktató-/videókonferencia-platformok álcája alatt fenyegetéseket kapó felhasználók száma egy kivételével minden platformon nőtt – ez az egy kivétel a Google Classroom volt.

A fenyegetések mintegy 98% nem vírus volt, hanem riskware és adware. Az adware kéretlen hirdetésekkel bombázza a felhasználókat, a riskware pedig olyan különféle fájlokat tartalmaz – böngészősávoktól és letöltés-kezelőktől a táv-rendszergazdai eszközökig –, amelyek különféle műveleteket hajthatnak végre a számítógépen a felhasználó hozzájárulása nélkül. Az észlelt fenyegetéseknek mintegy 1%-a volt trójai vírus.

A népszerű videómíting-alkalmazások és online oktatóplatformok álcája alatt terjesztett fenyegetésekkel a felhasználók általában hamis alkalmazástelepítők formájában szembesülnek. Ilyenekkel eredeti platformoknak kinéző nem hivatalos weboldalakon, vagy a platformról érkező különleges ajánlatoknak vagy értesítéseknek álcázott e-mailek formájában találkozhatnak.

„Sajnos mindaddig, amíg minden tanuló teljes „munkaidőben” vissza nem ül az iskolapadba, az oktatási intézmények népszerű célpontjai maradnak a kiberbűnözőknek, különösen azért, mert ez a szektor hagyományosan nem tekinti prioritásnak a kiberbiztonságot. A világjárvány azonban egyértelművé tette, hogy ezen változtatni kell, már csak azért is, mert a technológia egyre jobban beépül az oktatásba, legyen szó akár virtuális, akár tantermi oktatásról” – mondta Anton Ivanov, a Kaspersky biztonsági szakértője.

Hogy segítséget nyújtson az oktatóknak és a tanulóknak a digitális eszközök biztonságos osztálytermi használatában, a Kaspersky különféle segédanyagokat állított össze, többek között egy online tanfolyamot, amely a legjobb kiberbiztonsági gyakorlatokra tanít. Az eszközkészlettel itt lehet ismerkedni: https://kas.pr/smy6

Fotó: Forbes

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!