Az okostelefonok tudják, mikor szakad le egy híd

Az okostelefonok tudják, mikor szakad le egy híd
Okostelefonjaink folyamatosan adatokat gyűjtenek, amikor utazunk. Kutatók szerint ezekből az adatokból kiderülhet, ha egy híd szerkezete meggyengült és felújításra szorul, így elkerülhető leomlásuk. A mérnőkök ennek köszönhetően akár 15 évvel is meghosszabíthatják az építmények élettartamát.

A szakértők úgy vélik, ez az eljárás helyettesítheti a jelenleg használt speciális frekvencia szenzorokat, így rengeteg pénzt spórolhatnak. A vizsgálathoz olyan telefonok GPS-ének és gyorsulásmérőjének adatait elemezték ki, amelyek egy nap alatt többször is átkeltek bizonyos hidakon - írja a 24.hu.

Először két autóban lévő iPhone adait vizsgálták meg, a kocsik nagyjából százszor hajtottak keresztül a San Franciscó-i Golden Gate-en. Ezután olyan Uber-sofőrök telefonjának információit elemezték, akik munka közben számos alkalommal áthaladtak a hídon. Végül 250 androidos telefonnal rögzített utazást szemléztek, amelyek egy, az olaszországi Ciampinoban található hídon mentek keresztül.

A kísérleteket vezető Thomas Matarazzo elmondta, az okostelefonokkal szerzett adatok mindössze 3 százalékkal térnek el a precíz szenzorok méréseitől.

Ez óriási eredmény, mert így olcsó, már meglévő információkat tudunk felhasználi ezeknek az igazán fontos dinamikai tulajdonságoknak a meghatározásához − nyilatkozta Matarazzo, aki szerint a mérésekhez fel lehetne használni az Uber és az ahhoz hasonló taxi alkalmazások adatait.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: okostelefon