Az egészségügy digitalizációja hozzájárulhat a hatékonyabb gyógyításhoz

Az egészségügy digitalizációja hozzájárulhat a hatékonyabb gyógyításhoz
A járvány frontvonalában lévő egészségügyben is berobbant a digitalizáció. Az olyan technológiai megoldások, mint például a digitalizált betegutak, a nyílt forráskódú szoftverek használata, vagy az online ügyintézés, továbbra is a minél gyorsabb és színvonalasabb betegellátást biztosítják. Meghatározó azonban, hogy a személyes jelenlét és törődés megmaradjon a folyamatokban, hiszen az ügyfélélmény itt a gyógyulást befolyásolja.

A Digital Talks – a Liferay Hungary különböző iparágak digitalizációs trendjeit bemutató videósorozata – legújabb adása az egészségügy pandémia alatti és az ezt követő digitalizációs trendjeit ismerteti.

Digitalizált betegutak

Nagyot léptünk előre a digitalizációban. Igaz, hogy egy kikényszerített helyzetnek volt mindez köszönhető, de például az egészségügyben gyorsan digitalizálhatóvá váltak a betegtörténetek, a betegelőzmények dokumentálása és gyűjtése, az orvosok és betegek közötti hatékony kapcsolat biztosításával. Az elektronikus időpontfoglalás, az eReceptek, a páciensek vizsgálati eredményei, a kórképek online áttekintése az orvosi létesítményekben, kórházakban, klinikákon és klinikai kutatóközpontokban.

Az egészségügyiágazat sajátosságai miatt azonban az informatikai szoftverekkel szemben támasztott követelmények kiemelkedően magasak. Az új rendszereknek ugyanis biztosítaniuk kell az érzékeny adatok biztonságos feldolgozását, ugyanakkor megbízhatóságot és gyors integrációt is a már meglévő informatikai infrastruktúrával. Az új, digitális eszközökön keresztül, távolról nyújtott ellátások esetében a hatékonyság növekedése már elismert következmény, de hosszú távú alkalmazásuk páciens oldalon még kérdéseket vetnek fel. A páciens esetleg személytelennek érezheti az ellátás kimenetelét.

Az ügyfélélmény befolyásolja a gyógyulást

Az ügyfélélmény a digitális átalakulás egyik talán legismertebb kifejezése, azonban az egészségügy tekintetében magát a betegellátást és gondozást foglalja magában. Nem csak gazdasági, hanem egészségügyi szempontból is hatással van az, hogy milyen élményt kapunk. Befolyásolja, hogy milyen sebességgel fog gyógyulni a páciens.

„Csak olyan mértékben érdemes digitalizálni az orvos-beteg közötti kapcsolatot, amelyben olyan feladatokat automatizálunk a gyógyításból, amelyek nem teszik szükségessé, hogy az orvos valóban drága idejéből szenteljünk rá. Az orvos nem csak szaktudása, hanem a hiteles és bizalmat sugárzó jelenléte miatt is meghatározó szereplője a gyógyulásnak. Ha a technológiával fel tudjuk szabadítani az idejét, akkor ebből a kincset érő időből több jut a törődésre, ezáltal a gyógyításra.” – magyarázza Benkő Vilmos, a Rózsakert Medical Center társtulajdonosa.

A digitális megoldásokkal tehát – a gyógyszeriparhoz hasonlóan – a szellemi tőke kiaknázására, valamint szektor specifikus módon, a törődés fejlesztésére kell törekedni.

Nyílt technológiák az egészségügyben

A járvány idején számos egészségügyi intézmény szembesült informatikai rendszereinek hiányosságaival, például az adatok elemzésének és a gyors hozzáférés problémájával. Ezért nyúltak nyílt forráskódú szoftverekhez, amelyekkel az elvárások megvalósíthatóak.

Egy hatékony szoftver azáltal segíti a kórházakat, klinikákat és más egészségügyi intézményeket, hogy:

  • Az elektronikus orvosi nyilvántartások kezelése és összevonása könnyen elérhető felületen történik.
  • Az információk egy helyen, biztonságosan tárolódnak.
  • A telemedicina szolgáltatásokat új alkalmazásokkal, intelligens eszközökkel és adminisztrációs portálokkal lehet támogatni.
  • Lehetővé teszi a különböző szakterületek orvosainak együttműködését és kialakítható az integrált betegellátás modellje.

Fókuszban a diagnosztika finomítása

Az elkövetkezendő években nagy hangsúlyt kap a betegségek minél korábbi felismerése és a diagnosztika finomítása. A Parkinson-kór esetében például, már vannak olyan eljárások, amely során megfigyelik az ember hangját. Ezeket a görbéket az eszköz eltárolja és a megadott paraméterek alapján összehasonlítja, ezzel egy viszonylag korai szakaszban felismerve a tünetek jelenlétét.

Meglévő tendencia, miszerint minél nehezebben megállapítható valami, annál könnyebben gyógyítható, és minél könnyebben megállapítható, annál nehezebben gyógyítható. Minél súlyosabb a betegség állapota, a költségek is annál magasabbak. A jövőben ezeknek a nagy kiadásoknak a csökkentése fontos szerepet kap.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!