Az eddigi legszomorúbb január? Tech tippek az új évben érzett magány enyhítéséhez

Az eddigi legszomorúbb január? Tech tippek az új évben érzett magány enyhítéséhez
2021 beköszöntével sokan reménykedtünk abban, hogy ez az év vidámabb lesz a 2020-asnál. A valóság azonban az, hogy még mindig messze vagyunk attól, hogy ismét „valódi” társasági életet élhessünk. Ez, valamint az Európa-szerte tapasztalható újabb lezárási és korlátozási hullám azt eredményezte, hogy sokan újra belevetettük magunkat a Zoom-kvízekbe és az online társasági összejövetelekbe, és megszámlálhatatlanul sokféle technológiát használunk a szeretteinkkel és a barátainkkal való kapcsolattartáshoz.

A Kaspersky legújabb kutatásából az derült ki, hogy kontinens-szerte sokan magányosabbnak érzik most magukat, mint a járvány kitörése előtt. A technológiák azonban sokat segíthetnek a magányosság érzetének csökkentésében ebben a folyton változó időszakban. Sőt, tízből kilenc (89%) európai fogyasztó úgy vélekedik, hogy a technológiák segítenek nekik az egyedüllét enyhítésében. Ez az adat összecseng a kiberbiztonsági vállalat 2020 tavaszán végzett kutatásának eredményével, mely szerint a magyarok 82%-a használja a technológiát a magányosság elűzéséhez. Ezt figyelembe véve, valamint azt, hogy egyre több technológia-alapú megoldás válik elérhetővé, a Kaspersky listába szedte a legjobb tippeket és ötleteket ahhoz, hogy a fogyasztók idén is felülkerekedhessenek a szomorúságon.

Az év elejét hagyományosan nehéz időszakként tartják számon, hiszen az ünnepek véget érnek, de a tél és a sötétség tovább folytatódik. Ez az érzés az idén még intenzívebb lehet, mivel Európa- és világszerte több millió ember kénytelen társadalmi távolságtartást gyakorolni és sokkal több időt tölteni otthon, elszigetelve másoktól.

„Az ember természetéből fakadóan társas lény, igényeljük a fizikai kontaktust és az egymással eltöltött minőségi időt. A pandémia egyik markáns hozadéka az izoláció, amely – bár tagadhatatlanul pozitív hatással bír a vírus terjedésének csökkentésére – negatívan befolyásolja lelki állapotunkat. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az elszigeteltség életünk egészére kiterjed, magánéletünktől kezdve egészen a munkánkig, így nincs olyan mentsvárunk, ahol megpihenhetnénk. A digitalizáció által nyújtott virtualitás segíthet ezekben a nehéz időkben, teret adva a „találkozásoknak” és az együttes támogatásnak.” – mondta Damsa Andrei, pszichológus.

A Kaspersky megállapította, hogy azon európaiak közül, akik saját bevallásuk szerint most magányosabbnak érzik magukat, mint a világjárvány előtt, négyötöd (84%) úgy véli, hogy ez azért van, mert nem találkozhatnak személyesen a családtagjaikkal, a barátaikkal és a kollégáikkal. Mióta tavaly intézkedéseket vezettek be a koronavírus megállítására, az emberek nemcsak az időtöltésre találtak új módszereket, hanem a szeretteikkel való kapcsolattartásra is. A rendszeres videóhívások és az online kvízek a legjobb példák arra, hogy miként segítette elő a technológia a kapcsolatban maradás iránti vágy megvalósulását.

A technológia különösen az idősebb generáció esetében játszott fontos szerepet a magány enyhítésében. Azon baby boomerek és 65 év felettiek közül, akik a világjárvány alatt a korábbinál magányosabbnak érezték magukat, 64% egyetért azzal az állítással, hogy a technológia segített nekik a magány enyhítésében. A Kaspersky kutatása ugyanakkor arra is rávilágított, hogy nem mindenki járatos eléggé a technológiában, ez pedig hatással lehet a mentális egészségükre és súlyosbíthatja a magányosság érzését. A válaszadók csaknem egyharmada (30%-a) szeretné magabiztosabban használni a technológiákat, ugyanis így kevésbé éreznék magukat magányosnak.

„A még mindig zajló világjárvány felborította a megszokott életünket, és most sokan kénytelenek nélkülözni az alapvető emberi interakciót. Az internet és az összekapcsolt világ, amelyben élünk, komoly segítséget jelentett a társadalomnak ebben az időszakban azáltal, hogy virtuális platformot biztosított az emberek számára a kapcsolattartáshoz, emellett a mentális segítségre szorulók számára is biztosította a megfelelő eszközökhöz és információkhoz való hozzáférést. A kutatásunk kimutatta, hogy a technológia segíthet a járvány miatt ránk nehezedő nyomás mérséklésében, és ezáltal a magány enyhítésében is. Még azok is, akik korábban ódzkodtak a technológiáktól, most villámsebességgel kezdték használni őket, csak hogy kapcsolatot tarthassanak másokkal. Egyes szolgáltatások, mint például a videóhívások vagy az online streamelés mostanra a mindennapi életünk részévé váltak. Remek, hogy a technológia előnyeit ilyen sokan ki tudjuk aknázni, ugyanakkor azzal is tisztában kell lennünk, hogy az emberek magatartása, illetve az online kockázatokról alkotott felfogása nincs mindig szinkronban a technológiahasználattal kapcsolatos ismereteikkel. Gondoskodnunk kell arról, hogy a kapcsolattartás közben mindnyájan biztonságban legyünk. Ha biztonságosan használjuk őket, az online és digitális eszközök gyógyírt jelenthetnek a magányra, és mentőövként szolgálhatnak az elszigeteltségben élők számára” – fejtette ki David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója.

Bár fontos, hogy folyamatosan kapcsolatban maradjunk a szeretteinkkel, az internet jó eszköz lehet arra is, hogy hasonló érdeklődési körű csoportokkal lépjünk kapcsolatba, vagy hogy létfontosságú támogatást kapjunk ezekben a nehéz időkben. A társadalmi magányosság azonban már jóval a világjárvány előtt is problémát jelentett, így sok olyan mentális támogatást nyújtó szolgáltatás (pl. a Samaritans nevű szervezet) létezik, amelyek segítséget nyújthatnak az elszigeteltséggel való megbirkózáshoz.

Azok számára, akik a technológia kiaknázásával szeretnék enyhíteni a magányukat 2021 elején, a Kaspersky az alábbiakat ajánlja:

1. Szervezzenek filmnéző estét, és kérjék meg a családtagokat és a barátokat, hogy csatlakozzanak. Sok streaming szolgáltató már „party” vagy „csoportos” filmnézési funkciót is kínál, amely lehetővé teszi, hogy több háztartás is egyszerre nézhesse ugyanazt a tartalmat. Sőt, egyes szolgáltatók még a valós idejű csevegés lehetőségét is felkínálják, így a filmnézés megszakítása nélkül is meg lehet beszélni egymással a látottakat.

2. Tegyenek virtuális látogatást egy új vagy a kedvenc múzeumukban. A világ leghíresebb művészeti galériái és múzeumai közül már több is lehetőséget biztosít arra, hogy a látogatók online is megtekinthessék a kiállításokat és a műtárgyakat.

3. Menjenek online koncertre vagy fesztiválra. A klasszikus zenétől a DJ-k által kevert zenékig az előadók világszerte több lehetőséget biztosítanak a rajongóknak ahhoz, hogy „élő” koncertélményben lehessen részük az otthonuk kényelmében.

4. Csoportos edzés. Egyre több edzés érhető el online, és a résztvevők a barátaikkal vagy a családtagjaikkal közösen is részt vehetnek az órákon, így támogathatják egymást.

5. Sajátítsanak el új készségeket. Számos tanfolyam érhető el online, a főzőtanfolyamoktól a nyelvleckékig, melyeket most már csoportosan is el lehet végezni.

6. Az online játék nem csak a gamereknek való. Az Arcade-alapú játékokat kínáló weboldalakon a barátok és a családtagok együtt oldhatnak meg rejtvényeket, illetve pont úgy versenghetnek, mintha táblás társasjátékokkal játszanának.

A Kaspersky továbbá még az alábbi tippek megfogadását javasolja a digitális élet és az eszközök biztonságban tartásához:

1. Védje minden eszközét egy jó hírű, hatékony internetes biztonsági szoftverrel. A Kaspersky Total Security például ilyen.

2. Használjon egyedi, komplex jelszót minden online fiókjához, és ennek leegyszerűsítéséhez vegye fontolóra egy jelszókezelő szoftver, például a Kaspersky Password Manager használatát.

3. Ne válaszoljon a kéretlen üzenetekre, illetve ne kattintson hivatkozásokra, vagy ne töltsön le ismeretlen forrásból származó mellékleteket – jobban teszi, ha közvetlenül keres fel egy weboldalt úgy, hogy saját maga írja be az URL-t.

4. A csoportos mítingekre szóló meghívókat és míting-azonosítókat tartsa titokban, és használjon ki minden olyan funkciót, amellyel biztosíthatja az adatai védelmét.

5. Nézze át az Ön által használt online szolgáltatások adatvédelmi és biztonsági beállításait, hogy korlátozhassa a másokkal megosztott adatok körét.

A Kaspersky kutatásának további megállapításai, valamint az online biztonságra vonatkozó tippek az online elérhető teljes Find Your Tribe c. jelentésben találhatók.

 

A kutatás módszere

Az Arlington Research független piackutató ügynökség a Kaspersky megbízásából 12 európai országban és Japánban végzett piackutatást. A felmérésben a következő országok vettek részt: Egyesült Királyság (2000 válaszadó), Franciaország (1000 válaszadó), Németország (1000 válaszadó), Olaszország (1000 válaszadó), Spanyolország (1000 válaszadó), Hollandia (1000 válaszadó), Belgium (500 válaszadó), Portugália (500 válaszadó), Csehország (500 válaszadó), Ausztria (500 válaszadó), Magyarország (500 válaszadó), Románia (500 válaszadó) és Japán (500 válaszadó). A nem, kor és régió tekintetében nemzeti szinten reprezentatív kutatás keretében minden országban a 18 évesnél idősebb felnőttek csoportját vizsgálták. A kutatást az ESOMAR piackutatási irányelveknek megfelelően végezték. A jelen sajtóközleményben felhasznált adatok egy 10 000 fős súlyozatlan válaszadói bázisból vett európai adatokon alapulnak. Az Egyesült Királyságra vonatkozó adatok 2000 válaszadó helyett 1000 válaszadós súlyozással szerepelnek az összeurópai adatokban, hogy a GDP-re vetített egyesült királyságbéli adatok egyenértékűek legyenek a legnagyobb EU-piacok adataival.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!