Az e-book nem helyettesíti a nyomtatott könyvet

Egy felmérésből kiderült, hogy az e-book tulajdonosok ugyanúgy olvasnak nyomtatott könyveket mint korábban.

Logikusnak tűnő feltevés, hogy a digitális eszközök leváltják a hagyományos nyomtatott könyveket, magazinokat, újságokat. Azonban Pew Research Center felmérése szerint az Egyesült Államokban az e-bookokat a nyomtatott könyvek mellett nem pedig helyett használják.

A 2014 januárjában történt felmérés szerint, míg 2011 és 2014 között az e-bookon readeren elolvasott könyvek száma növekedett, addig a nyomtatott könyvek olvasottsága némileg csökkent. Nyomtatott könyvek szempontjából a mélypont 2012 volt, meglepő módon azonban ez a szám 2014-re újra növekedésnek indult és csak 2 százalékkal volt kevesebb mint 2011-ben.

Az e-könyv olvasók előnyben részesítik a tabletet az e-book olvasó készülékkel szemben.  2011 és 2014 között ugyan az e-book readerek aránya 47-ről 57 százalékra növekedett, de a tableten olvasott e-könyvek aránya ennél sokkal erőteljesebb emelkedést mutatott, 23-ról 55 százalékra nőtt.  Ez nem is meglepő annyira miután az elmúlt időszakban a két eszköz közötti határok egyre elmosódottabbá válnak.

A felmérés azt is megállapította, hogy e-könyv olvasó eszközök tulajdoni aránya magasabb volt 30-49 év közötti korosztályban valamint a legalább főiskolai végzettséggel rendelkezők között.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!