Az Apple-társalapítója szerint a felhasználók kezébe kellene adni a jogot, hogy megjavíthassák az eszközeiket

Az Apple-társalapítója szerint a felhasználók kezébe kellene adni a jogot, hogy megjavíthassák az eszközeiket
Az 70 éves elektromérnök is csatlakozott az úgynevezett right-to-repair mozgalomhoz.

Az Apple vásárlóinak jókora része hosszabb ideje próbálja kiharcolni a jogot ahhoz, hogy ők maguk is megjavíthassák a problémás készülékeket, de az almás cég erről hallani sem akar. (Hasonló igény mutatkozik az androidos felhasználók táborában is) - írja a hvg.hu.

A csoport úgy véli, nem helyes, hogy az Apple kisajátítja magának a jogot, már csak azért sem, mert a javítás költségei olykor kifejezetten sok pénzbe kerülnek. Az Apple azonban azzal érvel, hogy a cég készülékeit csakis szakszerű módon szabad megbontani, és javítani,

így aki nem ért hozzá, kárt tehet a termékben, arról nem is beszélve, hogy a házilagos szerelgetés balesetekhez vezethet.

Az ügyben már egy komolyabb mozgalom is szerveződött (ez a right-to-repair), és ennek adott most kisebb löketet Steve Wozniak. Az az ember, aki annak idején Steve Jobsszal együtt létrehozta az Apple-t.

A 70 éves elektromérnök a BBC szerint méltatta a csoport célját. Szerinte a cégek nagyrésze csak azért tartja magánál a szereléshez való jogot, mert ezzel ellenőrzéshez és hatalomhoz jutnak. De szerinte most már „ideje lenne helyesen cselekedni”.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!