Az Apple bemutatta idei csúcstelefonjait!

Az Apple bemutatta idei csúcstelefonjait!
Hónapok óta lázban tartja a kütyük, de leginkább az Apple-termékek szerelemeseit az iPhone 14 széria érkezése, amiről rengeteg pletykát lehetett hallani az utóbbi időben. Szóba került a Mini széria elkaszálása, hogy helyette a Max és Plus modellekre kerüljön a hangsúly, de a kamerasziget elbúcsúztatásáról és a műholdas kommunikációról is sokat lehetett hallani.

Számos régóta várt innováció azonban elmaradt: továbbra sincs USB-C töltő, ahogy a képernyőbe épített ujjlenyomatleolvasó is kimaradt a számításból - írja a 24.hu.

Innováció tekintetében tehát elmaradt a nagy áttörés, árak terén viszont közel sem – legalábbis, ha a magyar piacot nézzük. A Pro Max széria csúcsmodellje jóval 900 ezer forint fölött van.

iPhone 14 és 14 Plus

A szimpla iPhone 14 modell a tavalyi, 13-mas szériához hasonlóan 6.1 hüvelykes kijelzőt kapott, míg a Plus modell ennél jóval nagyobb, 6,7 hüvelykes panellel rendelkezik. A bejelentés szerint a sima iPhone és a Plus modell is megkapta az egy évvel ezelőtti Pro készülék – valószínűleg 3095 mAH-os – akkumulátorméretet, ami az ígéret szerint könnyedén kihúz majd egy teljes napot aktív használat mellett is. Chip tekintetében nem változtattak a tavalyihoz képest: továbbra is az A15 Bionic chip hajtja a rendszert. A mobilok öt színben lesznek elérhetők: fekete, fehér, világoskék, lila és piros. Hozzátették: az ütésállóságra is nagyobb figyelmet fordítottak, az előlapot ugyanis egy új fejlesztésű kerámia üveglap védi, ami az Apple szerint még jobban véd a leejtések ellen.

Kamerák tekintetében sincs áttörés az alapmodelleknél: az új iPhone 14-nél és a Plusnál is maradt a 12 MP-s főkamera – f/1,5-ös rekeszértékkel -, amin azonban a nagyobb szenzor miatt 49 százalékkal több fényt gyűjt be, így élethűbb fotókat kaphatunk. Az előlapi kamera megkapta a TrueDepth funkciót, és a mobilok történetében először az autófókuszt is. Egyelőre a notch is marad a kisebb szérián.

Ugyan a Huawei ebben beelőzte az iPhone-okat, az USA-ban és Kanadában novemberben elindítják a műholdas vészhívás funkciót. Ennek igénybevételéhez elég lesz egy műhold felé mutatni – ráadásul az ehhez szükséges app azt is megmutatja, merre kell néznünk. A funkció két évig lesz ingyenes. Emellett egy új, karambol-érzékelő (Crash Tracking) funkciót is kaptak a mobilok, amelyeket arra terveztek, hogy pontosan bemérjék, hol és mikor történt a baleset, és szükség esetén automatikusan értesítsék a hatóságokat. Az iPhone 14 szeptember 9-étől előrendelhető, és szeptember 16-án kerül a polcokra. A Plus viszont csak később, október 7-én lesz megvásárolható. Bár az amerikai nem változtak, a magyaroknak alaposan a zsebükbe kell majd nyúlniuk, ha meg akarják ezeket vásárolni:

  • iPhone 14 (128 GB): 449 990 Ft
  • iPhone 14 (256 GB): 509 990 Ft
  • iPhone 14 (512 GB): 629 990 Ft
  • iPhone 14 Plus (128 GB): 499 990 Ft
  • iPhone 14 Plus (256 GB): 559 990 Ft
  • iPhone 14 Plus (512 GB): 679 990 Ft

 

iPhone 14 Pro és Pro Max

A nagy dobást a prémium szériára tartogatta az Apple, amelyek teljesítmény tekintetében igencsak lehagyják a kistestvéreket. A Pro és a Pro Max csakúgy mint a sima és a Plus modell megkapta az teljes mértékben testre szabható Always-On Display funkciót, azonban az új, gyorsabb A16-os chip már csak az abszolút flagshipekbe került bele. Sajátossága a modellnek továbbá, hogy az előlapi képernyőszigettől, a notchtól is el lehet köszönni, helyette egy pirula alakú dinamikus panel kapott helyet, ami az értesítések hatására jelenik majd meg.

Főkamera tekintetében is nagy az ugrás a csúcsmodelleknél: 48 megapixeles főszenzort kapunk, amelyet ráadásul egy quad pixel érzékelővel is kiegészítettek. A bejelentés szerint fotózáskor a szenzor háromszor több adatot gyűjt be, mint a korábbi modellek, és a rendszer utólag, egyesével élesíti a pixeleket a képeken. Így akár még belenagyítva is minőségi fotókat kaphatunk. A főkamera mellett két további szenzor kapott helyet – az Apple bejelentése szerint pedig akár négyszeres nagyítást is kihozhatunk fotózáskor anélkül, hogy szétesne a képünk. Emellett RAW formátumban is kimenthetjük fotóinkat, ami elsősorban a profiknak kedvez.

A videózáson is csiszoltak: az Action Mode-ban jobb képstabilizációt kapunk, a Cinematic Mode pedig akár a filmes minőségre, 4k/24 fps-re is képes. Ahogy a többi iPhone 14 modell, a Pro készülékek is megkapták a műholdas kommunikáció funkciót, valamint a Crash Detection rendszert is, tehát, ha baleset ér minket, azt a mobil érzékeli, és hívja a hatóságokat. A maximális tárhely mérete azonban nem változott: a hírekkel ellentétben nincs 2TB-s modell, továbbra is 1 terabájt a csúcs. A mobilokat szeptember 9-től lehet előrendelni, szeptember 16-ától pedig a boltokban is megvásárolhatók lesznek.

A csúcsmodellek ára nem igazán változott az Egyesült Államokban, idehaza viszont – valószínűleg az infláció miatt – egy kisebb vagyont kell kipengetni a legnagyobb tárhelyű Pro Max modellért.

 

  • iPhone 14 Pro (128 GB): 569 990 Ft
  • iPhone 14 Pro (256 GB): 629 990 Ft
  • iPhone 14 Pro (512 GB): 749 990 Ft
  • iPhone 14 Pro (1 TB): 869 990 Ft
  • iPhone 14 Pro Max (128 GB): 629 990 Ft
  • iPhone 14 Pro Max (256 GB): 689 990 Ft
  • iPhone 14 Pro Max (512 GB): 809 990 Ft
  • iPhone 14 Pro Max (1 TB): 929 990 Ft

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Apple, iPhone 14