Az ABB digitális technológiája megkönnyíti a prediktív karbantartást az Enel Green Power számára

Az ABB digitális technológiája megkönnyíti a prediktív karbantartást az Enel Green Power számára
A megoldás javítja a hatékonyságot és a megbízhatóságot, miközben optimalizálja az eszközök teljesítményét és csökkenti az Enel olaszországi vízerőműveinek költségeit.

2018-ban az Enel Green Power és az ABB összefogott, hogy prediktív és állapotfüggő karbantartási megoldásokat fejlesszenek ki az ABB Ability™ Collaborative Operations Center segítségével a genovai erőművek számára. Ezekkel a csúcstechnológiákkal a vállalat egy fejlett, adatvezérelt irányítási modellt alkalmaz, amely segít az intelligens, biz-tonságos és fenntartható működésben.

A PreSAGHO (Predictive System and Analytics for Global Hydro Operation) projekt 36 hónapos működési és kar-bantartási szakasza az ABB Ability™ Genix APM által biztosított eszközteljesítmény-kezelő megoldásra támaszkodik, az Enel Green Power 33 vízerőművében, összesen mintegy 100 áramtermelő egységben. Az Enel Green Power (EGP) karbantartási folyamatainak globális átalakításának részeként a projekt célja a fenntarthatóság javítása, a karban-tartási költségek csökkentése, valamint a vízerőműpark teljesítményének, megbízhatóságának és hatékonyságának optimalizálása. A tevékenységek a következőket foglalják magukban: helyszíni felmérés, eltéréselemzés, vízügyi adatmodellezés, szoftverplatform kivitelezése, szakteruleti havi támogatás, valamint üzemeltetés és karbantartás.

Az ABB megoldása eddig 8 meghibásodási előrejelzést volt képes felismerni. Ezek az előrejelzések segítettek az Enel-nek a felügyeleti és prediktív karbantartási intézkedések végrehajtásában, tovább javítva a vízerőművek általános teljesítményét.

„A PreSAGHO projekt segítségével lehetőségünk van minden egyes vízerőművet megérteni a legmélyebb szinten, és meghallani a hangjukat. Arra is képesek vagyunk, hogy kulcsfontosságú információkat felhasználva javítsunk minden eszköz teljesítményén, így növelve a teljes vízerőműpark általános hozzáférhetőségét és produktivitását" – mondta Alessandro Benanti, az Enel Green Power Hydro Technology Line karbantartási és erőművi kockázatelemzési veze-tője.

Megvalósítható meglátások a jobb üzemeltetés és karbantartás érdekében

2020 elején az ABB sikeresen teljesítette a projekt első fázisát: megállapította az Enel Green Power számára az alapve-tő hatékonysági szint eléréséhez szükséges paramétereket, és rámutatott, hogy mivel lehetne tovább javítani az eredményeken. Az eltéréselemzést követően az ABB az összegyűjtött adatok alapján információkat közölt a vízerő-művekről, hogy segítse a közműszolgáltatót a prediktív elemzések elvégzésében, az automatizálási és digitalizálási folyamatok javítása érdekében. "Az ABB prediktív diagnosztika és teljesítményszámítások terén szerzett szakértelme, valamint a digitális, automatizálási és adatelemzés terén meglévő erős kompetenciái voltak a fő okok, amiért az ABB-t választottuk erre a megbízásra" – folytatja Alessandro Benanti, az Enel Green Power Hydro Technology Line karban-tartási és üzemkockázat-elemzési vezetője.

Együttműködés és innováció a fenntartható működésért

A projekt 2020 augusztusában lépett az üzembe helyezési fázisba. Az ABB jelenleg a platform eredményei szakszerű elemzését végzi, az Enel Green Power-nek technikai támogatást nyújtva, és az Enel javított adatminőségére építve hatékonyabb döntéshozatalt tesz lehetővé. Az ABB emellett finomhangolja a platformban jelenleg alkalmazott mo-delleket és algoritmusokat.

A projektcsapatok hetente rendszeres jelentéseket osztanak meg egymással az eszközök általános állapotának értéke-lése és felülvizsgálata érdekében. A jelentések részét képezik a hidroflotta új globális karbantartási folyamatának, amely az EGP saját jegyrendszerén alapul, amely közvetlenül kapcsolódik az ABB Ability™ Genix platformjához.

"A PreSAGHO projekt révén az Enel hozzáférést kap az adatok eszközonkénti centralizált áttekintéséhez, ami lehe-tővé teszi számukra, hogy ezen információk feltérképezése, elemzése és racionalizálása után értékelést készítsenek és fejlesztési stratégiákat alakítsanak ki" – mondta Sergio Durando, az ABB olaszországi, olaszországi, görögországi, törökországi és algériai energiaipari üzletágának vezetője.

Amint a testre szabott ABB Ability™ Genix APM megoldást teljeskörűen üzembe helyezik, az Enel Green Power képes lesz digitalizálni az eszközeit, továbbá minimalizálni a nem tervezett meghibásodásokat és hatékonyabb üteme-zett karbantartást végezni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!