Az 5G-hálózat jelenleg legfejlettebb változatát indítja ügyfelei számára a Yettel

Az 5G-hálózat jelenleg legfejlettebb változatát indítja ügyfelei számára a Yettel
Magyarországon elsőként – és világviszonylatban is az élmezőnyben – nyilvánosan elérhető ajánlatban tette elérhetővé ügyfelei számára a „standalone” azaz önálló 5G technológiát a Yettel. Az újdonság lényege, hogy míg a jelenleg elterjedt 5G-hálózatok a kapcsolat felépítésében még a 4G-re is támaszkodnak, addig a most bevezetett önálló 5G esetében már a mobil kapcsolat minden eleme 5G-n zajlik és kizárólag az 5G számára kijelölt frekvenciákat használja. Ezzel a fejlesztéssel válik valóra az 5G-szabvány számos előnye, így az új megoldás többek között lényegesen lerövidítheti a hálózati válaszidőt, tovább növelheti az elérhető le- és feltöltési sebességet és további új digitális szolgáltatások bevezetését is lehetővé teszi. Az önálló 5G előnyeit a Yettel elsőként az otthoni és irodai 5G-szolgáltatást használó ügyfelei számára nyitja meg.

A Yettel Magyarország 2021-ben kezdte meg átfogó hálózatmodernizációs munkáját, melynek révén nem csak a hálózatot kiszolgáló antennákat, de az ezeket összekötő, úgynevezett maghálózatot is teljes mértékben megújítja. A több tízmilliárd forintos beruházás eredményeként az országos lefedettségű 4G-hálózat kapacitása a korábbi 2-3x-osára nőtt, illetve utat adott a valódi, nagysebességű 5G-hálózat kiépítésének is. Ez utóbbi már országosan közel 700 bázisállomáson érhető el, mára a mobilnet-forgalom mintegy 10%-a ezen a technológián zajlik.

A mostani újítás lényege, hogy a magyarországi publikus 5G-hálózatok mindeddig a 4G technológia segítségével működtek, azaz az 5G-kapcsolat felépüléséhez a korábbi technológiára is szükség volt, ami befolyásolhatta az 5G-hálózat elérhetőségét is. Az így elért eredmény megfelelő 5G-élményt képes nyújtani, de a korábbi technológától való függőség korlátok közé is szorította az 5G további fejlődését; ezen fejlődés lehetőségét teremti meg a Yettel az önálló 5G elindításával. Az új technológiának köszönhetően az eszközök és a hálózat között kizárólag az 5G-re kijelölt frekvencián és az erre optimalizált maghálózaton zajlik az adatforgalom, ami így képes teljeskörűen kihasználni az 5G-szabványban rejlő lehetőségeket. Az ügyfelek felhasználói élményét tekintve az önálló 5G a korábbinál lényegesen alacsonyabb válaszidőt biztosíthat, és akár le- és feltöltési sebességnövekedés érhető el, illetve megnyílik a lehetőség új digitális szolgáltatások bevezetésére mind a lakossági mind az üzleti célközönség számára, például az 5G alapú hanghívás, vagy a hálózat „szeletelése” – a hálózat-szeletelésnek köszönhetően üzemek, gyárak képesek a nyilvános hálózattól és annak forgalmától teljesen független 5G-hálózatot kialakítani saját területükön belül. A Yettel önálló 5G szolgáltatása országosan már közel 700 bázisállomáson érhető el, elsőként a Yettel 5G-t használó otthoni és irodai internet-előfizetői élvezhetik a szolgáltatást: az előfizetők egy részének már most elérhetővé vált, a továbbiakban pedig az otthoni és irodai internet-előfizetők számára a teljes hozzáférés biztosítása egy ütemezett menetrend szerint történik 2024. első negyedévének végéig, aminek része a megfelelő ügyfélélmény érdekében a hálózati teljesítmény optimalizálása is. Az önálló 5G okostelefonokon való megjelenése a jövő év hátralévő részében várható.

„Az önálló 5G-technológiával a mindennapokban egy még gördülékenyebb netezési élményt, szinte valósidejű online kommunikációt élvezhetnek ügyfeleink. Az új technológia jelenléte és lehetőségei pedig nagyban hozzájárulhatnak számos gazdasági ágazat további digitalizációjához Magyarországon, növelve az itt működő cégek és vállalatok hazai és nemzetközi versenyképességét. Hazánkban a Yettel rendelkezik a szupergyors 5G eléréshez szükséges frekvenciasávban a legnagyobb összefüggő tartománnyal, azaz legnagyobb kapacitással, és ezt a műszaki lehetőséget az önálló 5G-vel szeretnénk ügyfeleink, felhasználóink előnyére fordítani” – mondta el Koller György, a Yettel műszaki vezérigazgató-helyettese.

Kutatók, mérnökök kezében az új technológia

Az Óbudai Egyetem és a Yettel 2022 novemberében írt alá stratégiai partnerségi megállapodást, melynek keretében az Óbudai Egyetem Bécsi úti campusának területén 5G-technológiát alkalmazó hálózatot létesített a mobilszolgáltató, a fejlesztésekhez és tesztelési célra pedig SIM-kártyákat és végberendezéseket is biztosított az egyetem számára. Emellett képzési és munkaerő-toborzási területen is együttműködésre léptek a partnerek. Az önálló 5G elindításával a legújabb technológia az egyetem számára biztosított hálózaton is elérhetővé vált, amelyhez kizárólag az egyetem oktatói, kutatói és hallgató férhetnek hozzá.

„Az Óbudai Egyetem a hazai műszaki felsőoktatás egyik vezető intézményeként kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy ipari kapcsolatai minden, a képzési területeket érintő ágazatokat lefedje” – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora. Mint fogalmazott: „a náluk végzett szakemberek elhelyezkedési lehetőségei azért is kiválóak, mert az intézmény gyakorlatorientált alapú képzésében vesznek részt. Ezt a célt szolgála a most bejelentett együttműködés is.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: 5G, Yettel