Az 5 dolog, ami 5 éven belül megváltoztatja világunkat

Az 5 dolog, ami 5 éven belül megváltoztatja világunkat
Az IBM jövő kutatói összefoglalták a közeli jövőben alapjaiban megváltozó szolgáltatásokat, amelytől az emberi életminőség jelentős javulása várható.

Az IBM majd egy évtizede, minden év végén nyilvánosságra hozza az aktuális jövő fürkésző tanulmányát. Ezekben a "jóslatokban" számos olyan folyamatos, jelenséget sikerült tetten érni amelyek mára hatalmas technológiai újításokhoz vezettek.

Idén is kiadták azt a prediktív anyagot, amelyben összefoglalták a következő öt évben megvalósuló alapvető innovációs ugrásokat. 2013-ban az öt legfontosabb terület, amiben 5 éven belül áttörést várnak a kutatók, az oktatás, a vásárlás, az egészségügy, a biztonság és az intelligens városok.

Az oktatás mindenki számára megnyílik.
Az internet adta lehetőségek egyértelműen mutatják, hogy az oktatás változása elengedhetetlen. Néhány mozdulattal elérhetők már ma is a leghíresebb oktatók előadásai, az elektronikus oktatási platformokon. Az oktatás kiszélesedése olyanok számára is esélyt ad, akik eddig nem érték el a oktatási anyagokat. Nem a 100 dolláros eszközök hozták el az áttörést, hanem azok a mobil eszközök, amelyekkel ma más bárki elérheti az internetet és az azon található egysre táguló oktatási anyagokat.

A lokális vásárlás is az internetre kerül
Az egyre szélesedő online vásárlási oldalak lokális szolgáltatásokká változnak. A lokális szolgáltatások bárki számára elérhetővé válnak, így lesz aki elad ezeken a csatornán és lesz aki vásárol. A közösség számára a közelben elérhető szolgáltatatások és termékek értékékelését maga a közösség végzi majd el. Az ajánlások segítik az eladást, viszont a lokális terjesztés csökkenti a pazarlást, az eddig szállításra fordított erőforrásokat. Az intelligen háztartások kiváltják az eddigi szokás alapú vásárlást.

A gyógyítás DNS alapon történik majd
A feltérképezett emberi genom jobb megismerésével számos gyógyszer felessegessé válik. A betegségek okát számolják majd így fel. Az autoimmun és genetikus betegségek néhány közvetlen genetikus beavatkozással megszünhetnek. Ez talán a legkomolyabb kihívása az emberiségnek, amely az elkövetkező évek legnagyobb áttöréseit hozhatják. A nanomedicina elterjedése egészen új orvoslást eredményez majd.

Digital guardian védi adatainkat
Az idei év adatvédelmi katasztrófáira tette fel a koronát az NSA botrány. Az IBM jövő kutatói szerint teljesene megváltozhat a személyes adatkezelés, az adatvédelem. Úgy fogalmaztak, hogy személyes "adatőr" szolgáltások védik majd a digitális identitásunkat.

Az intelligens városok segítik lakóikat
2050-re tíz ember közül 7 városlakó lesz. Olyan városokban laknak majd, amelyek tömegközlekedése intelligens rendszereken alapul majd. A mobil eszközeink alapján skálázható szolgáltatásokat vehetünk igénybe. A computerek által vezérelt közlekedési szolgáltatásainkon kívül a személyautók is automatizálódnak. A városi navigáció és információ szolgáltatás alapjaiban változik meg.

Az öt terület nagyon izgalmas lehetőségeket rejt az innováció területén dolgozók számára is. Az IBM kutatói nem csak megjósolják a jövő változásait, hanem kutatják is azokat a területeket, amelyeken az adatkommunikáció gyorsulása, a Big Data megoldások, a szuperkomputerek segíthetik a változásokat.  

A cikk további részletei a Venture Beat oldalain érhetők el. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!