Augusztusra az egész világon elérhető lesz Elon Musk műholdas internete

Augusztusra az egész világon elérhető lesz Elon Musk műholdas internete
Szépen bővül a Starlink-féle „műholdsereg”, és az előfizetők száma is gyarapszik. Elon Musk ezek alapján úttörő eredményeket jósol.

A 2021-es barcelonai mobilkiállítás, a Mobile World Congress (MWC) egyik előadója volt Elon Musk, aki rögtön egy bejelentéssel kezdett: mint mondta, a Starlink-hálózat által kínált internet augusztustól az egész világon elérhető lesz, a sarkvidékeket kivéve - írja a hvg.hu.

A Starlink-projekt Musk egyik nagyszabású vállalkozása, mellyel ott is elérhetővé tenné a gyors internetcsatlakozást, ahol ez (például a földrajzi helyzet miatt) nem megoldható. A milliárdos ehhez több ezer műholdat állít alacsony Föld körüli pályára. A szerkezetből közel kétezer darab már aktívan működik, de a bővítés folyamatos.

Ahogy az előfizetőkből is egyre több van: Musk elmondása szerint jelenleg 12 országban képesek szolgáltatni, így úton vannak a néhány százezres felhasználói tábor felé. Egy év múlva azonban már több mint félmillió ügyfelet szeretnének.

A Starlink kiépítése nem olcsó, a SpaceX mintegy 5-10 milliárd dollárt költ a teljes hálózatra. Ezért aztán a szolgáltatás sem a filléres fajtájú: a felhasználóknak havi szinten 99 dollárt (körülbelül 30 ezer forintot) kell fizetniük, illetve rendezniük kell a műholdas jelhez szükséges antenna költségét is. Ez utóbbi 499 dollárt (mintegy 150 ezer forintot) kóstál.

Musk azt is állította, hogy a csomag megéri, mert a jel a kábeles megoldásokhoz hasonló késleltetésű. A cég egyébként 100 Mbps-os le-, és 20 Mbps-os feltöltést ígér, de a visszajelzésekből nem ez tűnik ki: bár akadt, ahol valóban gyors volt a kapcsolat, sokak lassúságot tapasztaltak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!