Arcfelismerő lesz a számítógépekben, és ez még mind semmi!

Arcfelismerő lesz a számítógépekben, és ez még mind semmi!
Olyan szabadalmi tervet készített az Apple, amely alapján a Macekben is megjelenhet az arcazonosításra való Face ID. Sőt, még ennél is többre lehet képes.

Az Apple még az iPhone X-ben mutatta be a FaceID-t, a funkciót, amellyel a beépített szenzorok a felhasználó arcának letapogatása után oldják fel a készüléket - írja a hvg.hu. Mivel annak idején az ujjlenyomat-azonosítást lehetővé tévő TouchID is bekerült a cég számítógépeibe, a felhasználók azt várták, hogy a FaceID is ott lesz majd az eszközökben.

Ez azonban az iPhone X 2017-es debütálása óta nem történt meg, a 9to5Mac azonban a nyár közepén már megszellőztette, hogy az Apple legújabb operációs rendszerében, a macOS Big Surben olyan kódrészletet talált, ami erről a lépésről árulkodik. Most pedig az AppleWorld Today talált egy erre utaló szabadalmi tervet.

A tervből az nem derül ki, hogy az Apple mikorra tervezheti egy ilyen számítógép megjelenítését, néhány részletből azonban arra lehet következtetni, hogy nem mostanában. A megfogalmazás szerint ugyanis a FaceID nemcsak arra lenne jó, hogy arcról ismerje fel a felhasználót az eszköz, hanem arra is, hogy az arc különböző részeit is figyelemmel tudják kísérni. Ez nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a tekintettel is irányítani lehet majd a készüléket. Egy ilyen fejlesztésnek rendkívül komoly hasznát vehetnék azok a mozgássérült emberek, akik csak a szemük mozgásával tudnának irányítani egy számítógépet. Gondoljunk csak Stephen Hawkingra.

A fejlesztés valószínűleg még évekbe telhet, így az is szinte biztos, hogy ez már egy olyan számítógépbe kerül majd be, amiben az Apple saját processzora dolgozik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!