Antik mobilokon pörögnek a fiatalok

Antik mobilokon pörögnek a fiatalok
Ismét divatba jöttek a kinyitható mobiltelefonok, elsősorban az ezredforduló szülöttei, azaz a zoomerek körében. A Z generáció ugyanis az ósdi készülékekben is felfedezett rokonszenves vonásokat.

Viszlát, szakadt farmerok, ósdi digitális fényképezőgépek, az ezredforduló szülöttei, vagyis a zoomerek körében divattá váltak a kilencvenes évek közepének kinyitós mobiltelefonjai. A flip telefonok a maguk korában ugyan nem voltak különösebben divatosak, mozgóképen és tévén az évtizedek során folyton megjelentek, főleg színpadias működésük és beazonosítható márka-ismertetőjegyek hiánya miatt - írja az index.hu.

A Z generáció ennek ellenére megtalálta az ósdi telefonok rokonszenves vonásait: egyrészt nagyon olcsók, kiválóan alkalmasak alkotózásra, nem probléma, ha csillámozzák, matricázzák őket, nem a világ vége, ha véletlenül rálépnek. Nem utolsósorban: felszabadítóan primitívek, nem fut rajtuk depressziókeltő közösségi média. Pirinyó ellentmondás azért, hogy a flip-divat a fiatalok egyik kedvenc közösségi platformján, a TikTokon kezdett terjedni.

Az új évezred generációjának tagjai nem akarnak folyamatosan telefonjukra ragadt emberek lenni, ezért nem kis izgalommal lépnek be az érintőképernyő nélkül, funkciógombokkal kezelhető mobilok nehezen kiismerhető, misztikus világába. A modern készülékeket otthon zenehallgatásra használják, de bulira csak a retró eszközt viszik, és kifejezetten menőnek számít, hogy rossz képeket készít a béna beépített kamera.

Az IDC piacelemző jelentése szerint a félbehajtható telefonok piaci részesedése a következő három évben 70 százalékkal, 29 milliárd dollárra nő 2025-ig. Ez alatt azonban nem régi típusok, hanem a legmodernebb és legdrágább Samsung Foldok értendők. Az Apple-nek nincs mitől félnie, mivel az ilyen telefonok a piac 3,6 százalékát jelentik a következő öt évben. A piackutatásokban a húszdolláros retró telefonok amúgy is csak a töredék százalékok kerekítésekor bukkanhatnának fel.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: mobil