Akkor is gyűjthette a helymeghatározási adatokat a Google, amikor ezt letiltottad

Akkor is gyűjthette a helymeghatározási adatokat a Google, amikor ezt letiltottad
Több mint érdekes részletek olvashatók ki azokból a bírósági iratokból, amelyek egy Google elleni per miatt készültek. A keresőcéget ezekben egyáltalán nem felhasználóbarát gyakorlattal vádolják.

Mark Brnovich arizonai főállamügyész tavaly májusban keresetet nyújtott be a Google ellen, amiért a cég szerinte illegálisan, a felhasználók beleegyezése nélkül gyűjtött helyadatokat - emlékeztet a hvg.hu. E folyamat nem megerősített információk alapján akkor is zajlott, amikor az érintett – az alkalmazáson belül – kikapcsolta a vonatkozó funkciót. A háttérben való adatgyűjtés azonban más kategória, így a beállítás továbbra is engedélyezett volt.

A Business Insider most ezt az ügyet követve hozzájutott néhány fontos dokumentumhoz, melyekben több mint súlyos állításokat fogalmaznak meg a Google-lel szemben. Egyrészt arról írnak, hogy a cég nyomást gyakorolt bizonyos telefongyártókra, hogy azok tegyék nehezebbé egyes adatvédelmi funkciók megtalálását. Az utasítás az iratok szerint azután érkezett, hogy a felhasználók egyre szívesebben kapcsoltak ki adatgyűjtésre alkalmas funkciókat.

A szerkesztetlen dokumentumokból az is egyértelműen kitűnik a Business Insider szerint, hogy a Google mérnökei tudták, hogy amit tesznek, az nem felhasználóbarát gondolkodásmód. A teljes cikk itt folytatódik.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!