Adattudósok is lehetnek azok a nők, akik elvégzik a Starschema ingyenes programozói képzését

Adattudósok is lehetnek azok a nők, akik elvégzik a Starschema ingyenes programozói képzését
A legnagyobb magyarországi adatelemző és big data cég PyLadies Budapest néven ingyenes programozói képzést indít elsősorban nők számára. A 2023. május 9-én induló workshop-sorozaton a résztvevők a Python programnyelv alapjait sajátíthatják el. A fiatal programozó tehetségek felkutatása mellett a HCL Starschema Kft. (Starschema) fő célja a kezdeményezéssel az, hogy a magyar IT szektorban alulreprezentált nők számára még vonzóbbá tegye az adattudományokat.

Óriási a kereslet a Python fejlesztők iránt

Az elmúlt években a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Python programnyelv vált a nagy mennyiségű adatok elemzésének és a gépi tanulási technológiák legfontosabb eszközévé. A Python fejlesztők iránt világszerte óriási a kereslet. A nyílt forráskódú, viszonylag könnyen elsajátítható programnyelv ismerete a belépő feltétele annak, ha valaki adattudományokkal vagy üzleti intelligenciával szeretne foglalkozni.

Ingyenes Python programozói képzés

Az első lépések megkönnyítése céljából a budapesti székhelyű Starschema PYLADIES BUDAPEST néven ingyenes Python programozói képzést hirdet elsősorban nők számára. A 2023. május 9-én induló, személyes jelenléttel zajló workshop-sorozaton a résztvevők a cég szakembereinek segítségével ismerkedhetnek meg a programnyelvvel, miközben konkrét programozói feladatokat oldanak meg együtt és önállóan is, munkájukról pedig visszajelzést kapnak.

A PyLadies Budapest képzés egész évben zajlik, a szervezők 2023 végéig összesen 7 alkalommal terveznek, amelyek tananyaga összefüggő ívet alkot. Jelentkezni a MeetUp.com felületén lehet ezen a helyen>>.

A részvételnek nem feltétele a programozói előképzettség és nincs korhatár sem. A képzés elvégzése nem jár semmilyen anyagi vagy jogi elköteleződéssel a cég irányába. A résztvevők közül a legjobbak lehetőséget kapnak arra, hogy a Starschema Akadémia keretében folytassák ez irányú tanulmányaikat és később data engineer (adatmérnök) pozícióban helyezkedjenek el. Érdemes kiemelni, hogy az akadémistáknak felvételüket követően azonnal junior fizetés jár.

Programozói képességek terén nincs különbség a nemek között

Az infokommunikációs szektorban még mindig alacsony a nők aránya. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének felmérése alapján Magyarországon ez alig haladja meg a 12 százalékot, míg az Európai Unióban 18 százalék körül mozog. A Starschema esetében ugyanez az érték nem sokkal az utóbbi felett van (18,35%).

Windhager-Pokol Eszter, a Starschema Data Science részlegének vezetője szerint a nők infokommunikációs szektorban képviselt alacsony arányát nem lehet szakmai indokokkal alátámasztani.

„A programozói képességek terén nincs különbség a két nem között. Sok fiatal lány ennek ellenére azért nem indul el ezen az úton, mert tévesen azt gondolják, hogy ez egy férfi szakma. Számos rejtett tehetséget veszítünk el így. A most induló ingyenes képzésünkkel arra bátorítjuk őket, hogy tét nélkül tegyenek egy próbát. A Python-nyelvvel egy olyan értékes eszközt adunk a kezükbe, amelynek segítségével a későbbiekben a legkeresettebb informatikai szakmákat is elsajátíthatják" – vélekedik a szakember.

A képzés indításával párhuzamosan a Starschema csatlakozik a PyLadies nevű nemzetközi szervezethez, amelynek elsődleges célja, hogy minél több nő váljon aktív részesévé a Python programozói közösségnek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!