Accenture Technology Vision 2023: a generatív AI elmossa a fizikai és a digitális világ közötti határvonalat

Accenture Technology Vision 2023: a generatív AI elmossa a fizikai és a digitális világ közötti határvonalat
Az Accenture új kutatása szerint a generatív mesterséges intelligencia (generatív AI) és más, gyorsan fejlődő technológiák összekapcsolják egymással a fizikai és a digitális világot, ígéretes jövőt nyitva az üzleti életben.

Az Accenture, a Technology Vision 2023-as, „When Atoms Meet Bits: The Foundations of Our New Reality” címmel közzétett kutatásában a fizikai és a digitális világ összefonódásához kapcsolódó technológiai trendeket vizsgálja.

„A következő évtizedet meghatározó három technológiai megatrend – a felhő, a metaverzum és az AI – el fogja mosni a digitális és a fizikai világ közötti határvonalat” – mondta Paul Daugherty, az Accenture Technology csoportszintű igazgatója. „Bár a generatív AI hatása csak később lesz érezhető, a vezetőknek már most el kell kezdeni a technológiában rejlő lehetőségek kiaknázását, hiszen ezek hasznosításához jelentős beruházásokat kell végrehajtaniuk az adatkezelés, a humántőke és az átfogó működési modellek terén.”

A ChatGPT népszerűsége rövid idő alatt meggyőzte a világot arról, milyen mértékben képes a generatív AI fejleszteni az emberek lehetőségeit. Az Accenture becslése szerint hamarosan a munkaidő akár 40%-ában nyelvi alapú mesterséges intelligencia segíti a munkát. A vállalatvezetők 98%-a egyetért abban, hogy a következő 3-5 évben az AI alapmodellek fontos szerepet játszanak szervezetük stratégiájában.

Az Accenture 2023-as jövőképe négy olyan trendet határoz meg, amelyek kulcsfontosságúak az új valóságban rejlő lehetőségek hasznosításához:

  • Generatív AI: az emberi képességeket „másodpilótaként”, kreatív partnerként vagy tanácsadóként támogató generatív AI szinte minden vezető (98%) szerint jelentős kreativitást és innovációt eredményez, valamint új korszakot nyit a vállalati intelligencia történetében (95%).
  • Digitális személyazonosság: a vezetők 85%-a már nem egyszerűen technikai kérdésnek, hanem stratégiai jelentőségű üzleti szükségletnek tekinti a digitális felhasználók és eszközök hitelesítésének képességét – ez a digitális és fizikai világ közötti átjárhatóság alapja.
  • Az én adataim, a te adataid, a mi adataink: az AI-ban rejlő lehetőségeket nem lehet teljesen kihasználni, amíg a vállalatok nem kezelik megfelelően adataikat. Ez azt jelenti, hogy meg kell szüntetni a különálló adatszigeteket, és modernizálni kell az adatkezelést. A vezetők 90%-a úgy véli, hogy az adatok a szervezeteken belül – és iparági szinten is – kulcsfontosságú versenytényezővé válnak.
  • Gyorsuló fejlődés: gyorsul a tudomány és a technológia közötti kölcsönös visszacsatolás, mindkét terület ösztönzi a másik fejlődését. A válaszadók 75%-a szerint ez a folyamat lehetővé teszi, hogy elkezdődjön a világ nagy kihívásainak megoldása.

Több év kutatási és ügyfélmunkájára építve az Accenture új csapatot állított fel Generative AI and Large Language Model (LLM) Center of Excellence néven. A csapat 1600, generatív mesterséges intelligenciával foglalkozó szakembert foglal magában, és az Accenture több mint 40 ezer AI- és adatszakértőjének sokrétű szakértelmét és tapasztalatait hasznosítja. Az üzleti vezetők támogatása érdekében a vállalat alapos és részletes tanulmányt tett közzé „A new era of generative AI for everyone” címmel. A kiadvány gyakorlatias szemlélettel segíti a vezetőket, hogyan tudják a legtöbbet kihozni a forradalmi új technológiában rejlő lehetőségekből.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!