A világűrön keresztül indulhat járat Pekingből New Yorkba

A világűrön keresztül indulhat járat Pekingből New Yorkba
A világűrt is érintve szállítana utasokat többek közt Pekingből New Yorkba egy kínai hiperszonikus repülő 2030-tól kezdve. A fejlesztést megvalósító kínai közlekedési cég, a Space Transportation szerint ezzel a megoldással akár egy óra alatt el lehetne jutni New Yorkból Pekingbe.

A terv szerint az űrrepülőgép egy hordozógéphez kapcsolódva indulna el a világűr felé - írja az index.hu. Ez utóbbit rakétákkal hajtanák meg, amelyek később visszatérnének a kiindulási helyre. Az űrrepülő a hordozóról lekapcsolódva aztán már a saját hajtóművével folytatná az útját, akár 4200 kilométer/óra körüli sebességig gyorsulva. A jármű hátránya az lenne, hogy a kabinjában legfeljebb 12 ember férne el.

A Space Transportation egyik pekingi partnere 2018-ban már el is kezdte a projekt előkészítését, de akkor még csak a Tianxing 1-es és Tianxing 2-es rakétákat teszteltek, hogy megfelelnének-e a feladatra. Magát az űrrepülőt 2023-tól kezdve tesztelik a földön, a komolyabb tesztek pedig 2024-ben kezdődhetnek majd, akkor ugyanis a levegőben is kipróbálják majd a járművet távvezérléssel. 2025-ben már emberek is lesznek ezeken a járműveken, 2030-tól pedig megindulnának a rendszeres járatok is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: világűr, repülő