A vezérigazgatókat a válság sem veri: 320-szor keresnek többet egy átlagos dolgozónál

A vezérigazgatókat a válság sem veri: 320-szor keresnek többet egy átlagos dolgozónál
A vállalati vezetők és a munkavállalók közötti bérszakadék megdöbbentő méreteket öltött: egy vezérigazgató 320-szor annyit keres, mint egy átlagos dolgozó. Az átlagos vezérigazgatói fizetés tavaly 14 százalékkal emelkedett, 21,3 millió dollárra. A járvány ellenére Amerikában idén újra emelkedhet.

2019-ben a vezérigazgatói fizetés 14 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. Átlagosan 21,3 millió dollárt keresett egy év alatt egy vezérizgató - derül ki Economic Policy Institute (EPI) legújabb tanulmányából, amelyre a novekedes.hu figyelt fel.

Tavaly Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója volt a legjobban fizetett ügyvezető, 595,3 millió dollárral, állítja a Bloomberg Pay Index. Utána következik Tim Cook, az Apple vezérigazgatója 133,7 millió dollárral,Tom Rutledge a Charter Communications vezérigazgatója 117 millió dollárral, Joseph Ianniello, a CBS korábbi vezérigazgatója 116,6 millió dollárral, és Sumit Singh, a Chewy vezérigazgatója 108,2 millió dollárral. Az EPI-elemzés szerint, amely Amerika 350 legnagyobb cégét vizsgálta, a felső vezetők 320-szor annyi fizetést kapnak, mint egy átlagos munkavállaló. A szerzők számításaikba beépítették a vezérigazgatói fizetés összegét, a bónuszokat és a hosszú távú ösztönző kifizetéseket is.

A tanulmány arra is kitér, hogy 1978 és 2019 között a vezérigazgatói fizetés 1167 százalékkal nőtt. Ezzel szemben az átlagos munkavállaló fizetése csak 13,7 százalékkal emelkedett.

A növekedés többek között annak köszönhető, hogy a vezérigazgatói fizetések nagy része (mintegy háromnegyede) részvényekhez kötődik, ezért is lehet az, hogy a bérük várhatóan idén is emelkedni fog a világjárvány ellenére - állítják a tanulmány társszerzői.

Hozzátették, az elmúlt időszakban több vezető is felajánlotta, hogy a járványra tekintettel kevesebb fizetést fog felvenni, de komolyabb előrelépés nem történt az egyenlőtlenségek csökkentése és a munkavállalók bérének emelésével kapcsolatban.

Az elemzés készítői az egyre növekvő bérszakadék megszüntetése érdekében néhány lehetséges megoldást is felsoroltak, köztük a magasabb társasági adókulcsok bevezetését azoknál a vállalatoknál, amelyeknél nagyobb a különbség a vezérigazgató és a munkavállalói kompenzáció között és a vezérigazgatói fizetésről való szavazást, ez esetben a társaság részvényesei voksolhatnának.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!