A termelés jövőjét az automatizálás határozza meg?

A termelés jövőjét az automatizálás határozza meg?
Tíz munkáltatóból nyolc úgy nyilatkozik, hogy az elkövetkező évtizedben fokozni kívánja a robotok használatát, a világjárványt pedig az automatizálást célzó beruházások katalizátorának nevezi.

Az ABB együttműködő robotokból álló portfóliója a nagyobb terhelhetőséget és munkavégző sebességet kínáló új GoFa és SWIFTI kobot termékcsaláddal bővül. Ezek az erősebb, gyorsabb, nagyobb munkavégző képességgel rendelkező kobotok felgyorsítják a cég terjeszkedését a gyors növekedéssel kecsegtető ágazatok, többek között az elektronika, az egészségügy, a fogyasztói cikkek, a logisztika, valamint az élelmiszer- és italgyártás területén, hogy kielégítse az automatizálás iránt egyre inkább megmutatkozó igényeket - írják.

"Most már elmondhatjuk, hogy a miénk a piac legsokszínűbb kobotportfóliója, mely lehetőséget kínál a munkahelyek gyökeres átalakítására, és segít ügyfeleinknek a működési teljesítmény és a növekedés új csúcsait meghódítani – mondta Sami Atiya, az ABB Robotics & Discrete Automation üzletágának elnöke. – Ezek a könnyen használható és egyszerűen konfigurálható robotok, az ABB ügyeleti rendszerben, online elérhető globális szervizhálózatának szakértő támogatása mellett lehetőséget biztosítanak arra, hogy mérettől függetlenül minden cég és a gazdaság újabb ágazatai – és nem pusztán a termelés – először vegyenek igénybe robotokat."

Portfóliót bővítő új kobotjait az ABB azzal a céllal és úgy fejlesztette ki, hogy a tapasztalt és az újdonsült robotfelhasználónak egyaránt segítségére legyen az automatizálás tempójának felgyorsításában. Ehhez négy olyan megatrend közepette kell állni a sarat, amelyek átalakítják a vállalatokat, és a gazdaság újabb ágazataiban keltik fel az automatizálás iránti igényt. A terjeszkedés a Business Area irányvonalát követve a nagy növekedési potenciállal rendelkező ágazatokat célozza, és portfólió szintű innovációval segíti elő a cég nyereséges növekedését.

Egy 1650 kisebb-nagyobb európai, egyesült államokbeli és kínai vállalatra kiterjedő globális felmérés szerint a cégek 84%-a kívánja az elkövetkező évtizedben megkezdeni robotok alkalmazását, illetve fokozni annak mértékét és az automatizálás ütemét, 85%-uk pedig úgy nyilatkozott, hogy a pandémia teljesen „átrendezte” cégük és iparáguk működését, és a COVID-19 koronavírus-járvány egyfajta katalizátorként pörgette fel az automatizálást célzó beruházásokat. A cégek közel fele (43%-a) mondta azt, hogy a robotikában látja a munkahelyi egészség és biztonság javításának egyik eszközét, 51% véleménye szerint a robotok sokat segíthetnek a szociális távolságtartásban, és több mint egyharmaduk (36%) nyilatkozott úgy, hogy szerintük a robotok használatán alapuló automatizálás javítani fogja az alkalmazottak munkájának minőségét. Ennél is figyelemre méltóbb, hogy a cégtulajdonosok 78%-a szerint nagyon nehéz munkaerőt találni és meg is tartani azokban a munkakörökben, ahol ismétlődő jellegű vagy ergonómiai szempontból komoly kihívást jelentő feladatokat kell végezni.

A kobotok kialakításuknál fogva alkalmasak arra, hogy az emberek fizikai biztonságát szolgáló intézkedések alkalmazása nélkül munkavállalók jelenlétében működjenek, ezenkívül rendkívül könnyen telepíthetők és használhatók. 2019-ben világszerte több mint 22.000 új együttműködő robotot helyeztek üzembe, ami 19%-kal haladta meg az előző év hasonló számait. Az együttműködő robotok iránti kereslet becsült együttes évi növekedési üteme (CAGR) 17% lesz 2020 és 2025 között, a kobotok globális eladási értéke pedig várhatóan a 2019-es kb. 0,7 milliárd $-ról 2025-re nagyjából 1,4 milliárd $-ra fog emelkedni. Előrejelzések szerint az ipari robotok teljes globális piaci értéke a 2020-as kb. 45 milliárd $-ról 2023-ra kb. 58 milliárd $-ra fog emelkedni (9%-os CAGR mellett).

"Portfóliónkat minden eddiginél könnyebben telepíthető és használható kobotokkal bővítjük, és valós idejű támogatással segítjük elő azok minél gyorsabb bevonását a termelésbe olyan cégeknél is, ahol korábban talán nem is gondoltak robotok használatára" – mondta Atiya. "Tapasztalatból tudjuk, hogy a legjobban teljesítő cégek az emberi tudás mellett az új technológiákban rejlő lehetőségeket is kiaknázzák" – tette még hozzá.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!