A számítógépek nagy részén nem fog futni a Windows 11

A számítógépek nagy részén nem fog futni a Windows 11
Hiába megbízható és biztonságos a Windows 11, ha egy friss felmérés szerint a vállalati munkaállomások fele nem felel meg az új operációs rendszer követelményeinek.

Hiába vezeti be a Microsoft a tetőtől-talpig megújult új operációs rendszert, a Windows 11-et, nagyon sok szervezet fog még hosszú évekig Windows 10-et használni, amennyiben nem vág bele jelentős hardverfrissítésbe – írja a ZDNet, a Lansweeper informatikai vagyonkezelő cég új felmérésére hivatkozva.

Ma már jól ismert, hogy a 2019 előtti hardverek nagy része nem felel meg a Windows 11 követelményeinek, beleértve a viszonylag új, 7. generációs Intel Core processzorokat vagy az első generációs AMD Zen CPU-val ellátott lapkákat. (A szigorú hardverkövetelményeket a Microsoft szerint a megbízhatóság, a biztonság és a kompatibilitás érdekében határozta meg a cég.)

A Lansweeper 60 ezer szervezet mintegy 30 millió eszközét vizsgálta át, és arra a következtetésre jutott, hogy a Microsoft rendszerkövetelményei miatt a munkaállomások 55 százalékát nem lehet Windows 11-re frissíteni. Míg a vizsgált gépek túlnyomó többsége (91,05 százaléka) megfelel a RAM-mal szemben támasztott követelményeknek, addig csak 52,5 százalék elégíti ki a Trusted Platform Module 2.0 követelményeit és csak 44,4 százalék a CPU követelményeit.

A vállalkozások másik problémája a Lansweeper szerint az, hogy a Microsoft minimális hardverkövetelményei a virtuális gépek (például a Microsoft HyperV, a VMware és az Oracle VM Virtual Box) platformjaira is vonatkoznak. Ebben az esetben a CPU-kompatibilitás valamivel magasabb, 44,9 százalék, viszont a kutatások azt mutatják, hogy csak 66,4 százalékuknak van elegendő RAM-ja, és az összes virtuális munkaállomásnak csak a 0,23 százalékában van engedélyezve a TPM 2.0.

Bár a fenti számok meglehetősen lehangolók, mindez nem jelenti azt, hogy nem lehet majd újrakonfigurálni a vállalati hardvereket a Windows 11 hardverkövetelményeinek megfelelően, bár ez meglehetősen sok munkát jelent majd a rendszergazdáknak.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: windows 11