A robotok feleslegessé tesznek minket?

A robotok feleslegessé tesznek minket?
Nem lesz több postás, patikus, gazdálkodó, katona, de még újságíró sem. Mindenhol átveszik a gépek az uralmat.

A gazdaságosságra törekvő cégek számára csábító lehet robotokat alkalmazni, hiszen 24 órában is tudnak dolgozni bárhol, bármikor, fizetést sem kérnek (még), gyorsak, és alig hibáznak - írja az index.hu. Nem okoz számukra nehézséget monoton vagy veszélyes munkát végezni, így az optimista forgatókönyvek szerint az érdekesebb munkák megmaradhatnak az embernek, de reálisabb a veszély, hogy sokan elveszítik a munkájukat.

Mr. Raktáros, a Csaposnő és a Terminátor

A mesterséges intelligencia fejlődése már szinte tökéletes robotokat alkotott, amik segítik is az ember munkáját, de ki is iktathatják azt. Az Amazon óriáscég előszeretettel alkalmaz robotokat a raktáraiban, 6 éve 45 000 robotja volt, ez a hadsereg megnövelte a munka hatékonyságát, és időt is spórolt. De nem csak elszigetelt raktárakban bírják jól a munkát, szívesen kevernek koktélokat, vagy csapolnak egy nagy korsó sört, a Royal Caribbean körutazáson például a robotok percenként két italt készítenek, naponta akár 1000-et is.

Robert Cone hadseregtábornok szerint 2030-ra a robotok az összes amerikai harcoló katona egynegyedét helyettesíthetik. Így a hadsereg kisebb, halálosabb, bármikor bevethető és agilis haderőt jelent majd. A robotkatonák ráadásul mindenre képesek, taposóaknák hatástalanításától a frontharcban való részvételig, de túszhelyzetekben is szívesen bevetik őket.

A patikában kinyúl a robotkéz

Ha mégis megsérülne valaki a robotok hadművelete során, elláthatja őt a robotgyógyszerész. A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem gyógyszertárában nem ember tölti ki a recepteket, hanem egy robot. A robotpatikus arra is figyel, hogy a különböző gyógyszerek ne üssék egymást.

A gazdaságban azért teljesíthetnek jól a robotok, mert ahogy Jeremy Edwards, az IBISWorld iparági elemzője elmondja, a gazdálkodás főleg rutinfeladatokból áll, amiket a robotok hatékonyan el tudnak végezni, például a föld felmérését, a traktorok vezetését, a betakarítást, de boldogan metszenek szőlőt is. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: robot, munka