A mobilokról is a felhőbe költöznek az adatok és alkalmazások

Fel van adva a lecke a mobilipar fejlesztőinek, hogyan kezeljék a készülékeken tárolt adatokat és alkalmazásokat különös tekintettel az exponenciálisan növekvő ügyfélszámra, valamint a valóban mobilizálható, így el is veszthető eszközökre. A válasz a mobilpiacon is az utóbbi évek meghatározó informatikai technológiai irányában, a felhősödésben, ismert angol nevén a cloud computingban rejlik.

A sok adatot és alkalmazást tárolni képes, a többféle szolgáltatás igénybevételére is alkalmas okostelefonok eladása folyamatosan növekszik a világon. Egyes felmérések szerint 2014-re ezeknek az eszközöknek az eladása globálisan már 40 százalékos arányt ér el – emeli ki a téma kapcsán Fekete Krisztián, a Budapesti Műszaki Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatika Tanszékének doktorandusza. Megdöbbentő adatként értékeli azt is, hogy már a tavalyi második negyedévben több okostelefont adtak el a világon, mint üzleti számítógépet. Ez szerinte egyben azt is jelzi, hogy az emberek elmozdulnak az otthoni készülékeik mellől, az adataikat ma már inkább a zsebükben hordják, okostelefonon leveleznek,  interneteznek.

Ez annak köszönhető, hogy a mobil szélessáv ma már nagyon sok helyen elérhető a világon. Ezzel egyidejűleg sok online alkalmazás is megjelenik, amelyekkel egyebek mellett meg tudjuk osztani a helyszínt, ahol vagyunk, fotózhatunk, amit aztán fel tudunk tölteni az internetre.

Az alkalmazásokat tömörítő piactereken ma már egyenként is több százezer olyan alkalmazás érhető el, amelyek nagy része egyben valamilyen mobilszolgáltatásra épül.  Ehhez szükség van a megfelelő infrastrukturális háttérre, kérdés mekkorára tervezzük azt, sok szervert vegyünk vagy kevesebbet? – sorolja a dilemmákat Fekete Krisztián. Hozzáteszi, nehéz megjósolni hányan használják majd azokat, akkor sem jó, ha túl alacsonyra tervezzük, vagy ha túl sok szervert bérelünk, mert utóbbi esetben feleslegesen költünk rá.

Szakértők szerint a problémára megoldást jelenthet a cloud computing, ahol az infrastruktúra szerveződik ki a felhőbe. Ez a rendkívül gyorsan fejlődő terület nemcsak informatikai szempontból kíván új szemléletet, hanem üzletileg is más megközelítést igényel. Az üzletkötőknek, cégtulajdonosoknak ugyanis mérlegelnie kell, hogy a felhőben béreljen-e infrastruktúrát, vagy a helyi szolgáltatónál, s ha igen mekkorát.

Kérdés miért jó a felhősítés? Az egyik legnagyobb előny, hogy méretezhető. „ A felhőnél csak annyiért fizetek , legyen szó hardverről, szoftvercsomagokról, vagy  szolgáltatásról amennyit ténylegesen használok” – húzza alá.  További előny – jegyzi meg, hogy ezek a nagyobb felhőszolgáltatók garantálják a majdnem 100 százalékos rendelkezésre állást is. A felhős infrastruktúra bérlése havonta kerülhet csupán 70 dollárba, de akár több ezer dollárba is.

A jövő másik fontos kérdése, hogy a felhő mennyire végtelen?  A felhős szerverek ugyanis rengeteg energiát fogyasztanak, a Facebook például egy komplett vízerőművet építtetett Svédországban, hogy annak segítségével hűtse a gépeket.  A mobiloknál is az egyik kulcskérdés meddig bírják az akkumulátorok. A cloud technológiát itt is segítségül lehet hívni, az akkumulátorok energiafogyasztását úgy lehet csökkenteni, hogy a mobilok által használt alkalmazásokat a felhőbe  költöztetjük – mondja Fekete Krisztián.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!