A magyar egészségügy napját ünnepli a Vodafone

A magyar egészségügy napját ünnepli a Vodafone
Közel 30 éve ünnepeljük július 1-jén Semmelweis Ignácot, egyúttal a magyar egészségügy napját. Az „anyák megmentője” a 19. században forradalmi újítást hozott kora orvostudományban, napjainkban pedig számos hazai innovátor léphetne Semmelweis nyomdokaiba. A Vodafone Alapítvány évek óta keresi és támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a technológia segítségével kívánnak hasonlóan úttörő változásokat elérni az egészségügy területén, reagálva az egészségügy területén megmutatkozólegégetőbb kihívásaira. A Vodafone Alapítvány ezeket a nagyszerű digitális egészségügyi megoldásokat ünnepli a magyar egészségügy napján.

1847-ben, Semmelweis Ignác megelőzve saját korát, elsőként ismerte fel a szülészetben a klórvizes kézmosás fontosságát. Mindez forradalmi újítást hozott az egészségügy területén. Az orvostudomány azóta is folyamatosan fejlődik, a 21. század aktuális kihívásaira pedig egyre többen, köztük hazai innovátorok kívánnak a technológia segítségével megoldást találni. A Vodafone Alapítvány 3 évvel ezelőtt hozta létre a Vodafone Digitális Díjat, azzal a céllal, hogy felkarolja és ösztönözze ezeket a projekteket. Az elmúlt évek során számos korszakalkotó, a társadalom széles rétegét érintő megoldás megvalósításában és fejlesztésében tudott támogatást nyújtani a vállalat.

Egészségügyi monitoring rendszerek

A Vodafone Magyarország Alapítvány által felkarolt projektek közé tartozik többek között az OrthoPred Kft. PORC-O-GO elnevezésű, mesterséges intelligencia és 5G által támogatott vizsgálati rendszere, melynek célja a valós idejű adatfeldolgozás és visszajelzés segítségével a helytelen mozgásminták és kóros mozgásszervi elváltozások videofelvételek alapján történő kora gyermekkori azonosítása. A Vodafone Digitális Díjnak köszönhetően az eszközzel az elmúlt közel másfél hónapban 128 gyereken végeztek el olyan teszteket, melyek a boka stabilitását vizsgálják. A kapott felvételek feldolgozását követően pedig sikerült az app segítségével elemezni a problémás eseteket és megoldást javasolni ezekre a helyzetekre.

2019-ben nyerte el a Vodafone Digitális Díj egyik fődíját a PregnaScan várandós gondozást támogató telemonitoring rendszer, amely lehetővé teszi a gyermeket vállaló családok számára a legfontosabb egészségügyi mérések otthoni elvégzését. Így többek között a vér-oxigén telítettség mérése vagy a szív-frekvencia variabilitás analízis is az otthon kényelemből végezhető a kismamák számára.

A fiatalok kreativitását és a digitális eszközök életükben betöltött nélkülözhetetlen szerepét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a mindössze 19 éves Szegedi Melinda e-Fáslija. A klasszikus borogatásoktól eltérően, ezt digitálisan lehet hőszabályozni, és ezáltal kiküszöböli a hagyományos hőterápia nehézségeit. Az e-Fásli szintén egy azok közül az egészségügyi digitális innovációk közül, melyek a Vodafone Digitális Díjnak köszönhetően kapnak szárnyra.

Digitális egészségügyi applikációk

Szintén a digitalizáció segítségével hozott változást az orvoslás területén a DokiLab DokiApp, amely egy olyan telemedicina szolgáltatást kínáló mobilalkalmazás, amely a pácienseket problémájuktól függően az appban elérhető orvosok valamelyikéhez irányítja, és videókonzultációra kínál lehetőséget egy zárt, biztonságos rendszerben.

Nem szabad megfeledkezni ezen a napon az OMSZ-szel közösen létrehozott ÉletMentő applikációról sem, mely a vészhelyzeti segítséghívást teszi gyorsabbá és egyszerűbbé. Az Életmentő appot indulása óta közel fél millian töltötték le és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően újabb és újabb funkcióval bővül a felhasználói igényekre reagálva.

Digitalizációval a tartós kórházi ellátásra szoruló gyermek gyógyulásáért

Dr. Erdős Sándor OncoVR nevű programja – a Vodafone Alapítvány segítségével – az országban egyre több gyermekonkológiai szakosztályra jut el, és hoz önfeledt pillanatokat a beteg gyerekek számára. A program központjában egy a szintén OncoVR nevűvirtuális kalandjáték áll, melynek célja, hogy az orvosi kezelések során jelentkező szorongásos tüneteket csökkentse, és hozzájáruljon a gyerekek betegséggel való pszichés megküzdéséhez. Dr. Erdős Sándor, és a Vodafone Magyarország Alapítvány folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több gyermekonkológiai központtal és kórházban dolgozó pszichológussal alakítson ki együttműködést, hogy még több gyermek és intézmény számára tegyék lehetővé az OncoVR használatát. Az ügy fontosságát mutatja, hogy a program alapítóját, Dr. Erdős Sándort választotta a VFA a 2020-as főállású angyalának, és ezzel extra a VFA extra támogatásban tudja részesíteni a projektet.

„A Vodafone számos kezdeményezésének célja az, hogy megtalálja azokat a hazai innovációkat, amelyek támogatásával valós, mindennapi problémákra, például egészségügyet érintő kihívásokra adhatunk megoldást. Az elmúlt években, akár csak a 2018-ban létrehozott Vodafone Digitális Díj kapcsán, bebizonyosodott számunkra, hogy rengeteg olyan kreatív kezdeményezés van hazánkban, melyek a segítségünkkel megvalósulhatnak, tovább fejlődhetnek és akár óriási változásokat hozhatnak az emberek életében. Több olyan, ma már jól ismert és sikeres projekt van, amellyel először akkor találkozhattunk, amikor még azok gyerekcipőben jártak, a megálmodóik pedig lelkesen meséltek nekünk jövőbeli, világmegváltó terveikről. Jó érzés a megvalósítás részese lenni, közösen tenni a társadalmunkért és motiválni a hazai innovátorokat.” – mondta el Flakstad Emőke a Vodafone Alapítvány főtitkára.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!