A jövőben mindegy lehet, hogy milyen böngészőt használunk

A jövőben mindegy lehet, hogy milyen böngészőt használunk
A jövőben mindegy lehet, hogy milyen böngészőt használunk, ha megtetszik egy bővítmény – legalábbis e nemes cél érdekében állt össze az Apple, a Google, a Mozilla és a Microsoft.

Sokan ma még a bővítmények miatt voksolnak egy-egy böngészőre (leszámítva az Apple gépspecifikus Safariját), azonban a jövőben ez is megváltozhat. A négy nagy „böngészős”, azaz az Apple (Safari), a Google (Chrome), a Microsoft (Edge) és a Mozilla (Firefox) univerzális böngészőbővítmény fejlesztése érdekében fogtak össze.

A négy vállalat – jelentette be a W3C egy blogbejegyzésben – létrehozta a WebExtensions Community Groupot (WECG), és szívesen vennék, ha más böngészőgyártók és bővítményfejlesztők is csatlakoznának hozzájuk.

Ezek a jövőbeni bővítmények platformokon átívelők lennének, azaz egyaránt működhetnének Safari, Chrome, Firefox vagy Edge alatt. Ez persze nem azt jelenti, hogy ettől kezdve egyformák lennének ezek a böngészők. A vállalatok csupán a bővítményeket szeretnék szabványosítani, amivel nem csupán a fejlesztők dolgát könnyítenék meg, hanem a felhasználók számára is lehetővé tennék, hogy bármelyik választott böngészőjükben megtalálhassák kedvenc bővítményeiket.

A négy fejlesztő együttműködése azt is magával hozhatja, hogy a bővítmények jobban fognak működni, és biztonságosabbak is lesznek, megvédik a felhasználókat a rosszindulatú programoktól. Egyelőre még nincsen nyilvános ütemterv az új szabvány böngészőkbe történő telepítésének lépéseiről.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!