A jelek szerint Mark Zuckerberg már temeti a metaverzumot, és az AI felé fordulna

A jelek szerint Mark Zuckerberg már temeti a metaverzumot, és az AI felé fordulna
Mark Zuckerberg addig erőlteti őrült ötletét, a metaverzumot, amíg elfogy alóla a cég – írta a Qubit 2022 novemberében, és ez a kijelentés azóta sem vesztett az igazságtartalmából, sőt.

Miután novemberben kirúgtak a cégtől tízezer dolgozót, a Meta most újabb tízezer ember elbocsátását jelentette be, ráadásul a vezérigazgató kommunikációja egyre inkább arra utal, hogy kezdik elengedni ezt a metaverzum-őrületet.

Zuckerberg kedden tette közzé a kollégáinak írt levelét saját Facebook-oldalán, és a Business Insidernek is feltűnt, hogy a cég jövőjét fejtegető hosszú írásban mindössze kétszer szerepel a metaverzum szó, miközben a mesterséges intelligenciára (AI) vonatkozó fejlesztéseket magasztalja. Különösen ez a bekezdés szúrt szemet a lapnak:

„Hiszem, hogy az iparágunkban valaha látott legnagyobb változást hozó technológián dolgozunk. A legnagyobb befektetésünk a mesterséges intelligencia fejlesztése és beépítése minden egyes termékünkbe. Olyan infrastruktúrával rendelkezünk, ami lehetővé teszi, hogy ezt soha nem látott mértékben valósítsuk meg, és úgy gondolom, hogy az így elérhető eredmények elképesztők lesznek. Emellett a metaverzum építésében és a számítástechnikai platformok következő generációjának kialakításában végzett vezető munkánk is központi szerepet játszik a társas kapcsolatok jövőjének meghatározásában.”

Hangsúly az „emellett”-en.

A korábban Facebook néven ismert cég 2021 októberében váltott nevet, hogy egyértelmű legyen az irány, és az akkori legnagyobb tech-buzzwordről, a metaverzumról, mindenkinek a Meta jusson az eszébe. Csakhogy telnek-múlnak a hónapok, évek, és a metaverzum még mindig nem jelent többet néhány időmilliomos virtuális szórakozásánál. A nagy áttörés a drága technológia miatt még mindig nem jött el, a cég befektetői pedig már nyilvánosan is panaszkodnak: a részvényárfolyam hosszú évek óta nem látott mélységeket ér el, és még mindig nem nagyon látni, mikor térülhet meg a gigantikus ráfordítás.

Az időzítés is mesteri volt: 2022-ben eljött a mesterséges intelligencia forradalma, a képgenerátorok (DALL-E 2, Stable Diffusion, Midjourney) és a ChatGPT megjelenésével pedig végképp elfelejtette mindenki, hogy mekkora ötletnek tűnt a metaverzum.

A cikk teljes tartalma a Qubit oldalán olvasható el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!