A járvány felgyorsította az 5G és Wi-Fi 6 fejlesztéseket

A járvány felgyorsította az 5G és Wi-Fi 6 fejlesztéseket
A járvány hatására globális szinten nőttek a fejlett vezeték nélküli szolgáltatásokba történő befektetések, a vállalatok világszerte az 5G és a Wi-Fi 6 felé fordították figyelmüket, felgyorsítva ezzel az innovációt és digitális átalakulást – áll a Deloitte legutóbbi felmérésében.

A pandémia arra ösztönzi a nagyvállalatokat világszerte, hogy az olyan újgenerációs vezeték nélküli technológiák felé fordítsák figyelmüket, mint az 5G és a Wi-Fi 6, ezáltal biztosítva munkavállalóik, gépeik és ügyfeleik globális összeköttetését. Hogy globális képet kapjunk a fejlett vezeték nélküli szolgáltatások bevezetéséről a Deloitte 2020 negyedik negyedévében felmérést végzett kilenc ország (Kína, India, Japán, az Egyesült Királyság, Németország, Portugália, Brazília, és Ausztrália) hálózatépítésért felelős vezetői körében.

A pandémia miatt megváltoztak az üzleti prioritások

A COVID-19 válság miatt felgyorsult a vezetéknélküli kapcsolatokba történő befektetés. A válaszadók szerint ez a jövőbeli fennakadások elkerülése, és új megoldások és szolgáltatások bevezetése miatt van. A megkérdezettek 50 százaléka számít arra, hogy nő az ezekbe a szolgáltatásaikba történő befektetések mennyisége, míg csupán kevesebb, mint 25 százalékuk számolt be visszaesésről. A megkérdezettek 67 százaléka vagy próbaprojekteket indít, vagy Wi-Fi 6 megoldásokat alkalmaz, míg 58 százalékuk 5G megoldásokkal teszi ugyanezt, sok esetben mindkét technológiát alkalmazzák egyszerre. A válaszadók 81százaléka szerint ezek a technológiák három éven belül elengedhetetlenné válnak.

„Azok a vállalkozások, amelyek a fejlett vezeték nélküli technológiákat nemcsak figyelembe veszik vagy átgondolják, hanem infrastrukturális és innovációs stratégiájuk fontos részévé teszik, hatalmas növekedési potenciálhoz juthatnak, és ennek megfelelően a világpiacon is jobb versenyhelyzetbe kerülnek" – mondta Major Dóra, a Deloitte Üzletviteli tanácsadás üzletágának szenior menedzsere.

Átalakulnak az iparágak, jól járnak a partnerek is

Az új generációs vezeték nélküli szolgáltatások lesznek a kulcsai azon technológiák bevezetésének, amelyek szükségesek a digitális transzformáció megteremtéséhez. 10-ből 8 megkérdezett vezető arra számít, hogy az új generációs vezeték nélküli hálózatok bevezetése három éven belül megváltoztatják vállalkozásukat, 10-ből 7-en pedig úgy gondolják, hogy ugyanennyi idő alatt ezek a technológiák az egész ágazatot megváltoztatják majd, az értékesítés módját is beleértve. 10-ből legalább nyolcan elengedhetetlennek tartják a vezeték nélküli szolgáltatásokat ahhoz, hogy vállalkozásuk be tudja vezetni ezeket az új technológiákat. A válaszadók 76 százaléka szerint vállalkozása versenyelőnyre tehet szert a fejlett vezeték nélküli technológiák előnyei segítségével.

Az innováció és a digitális átalakulás a munkavállalók, ügyfelek és a partnerek számára is hatalmas előnyökkel járnak: a Deloitte felmérése azt mutatja, hogy az 5G és Wi-Fi 6 technológiákat bevezetők számos okból használják ezeket a szolgáltatásokat úgy az irodában, mint azon kívül, de a munkahelyi kommunikáció, együttműködés és produktivitás javítása különösen időszerű és releváns, mivel a jelenlegi járványhoz hasonló válság idején a távoli munkavégzéshez és az üzletfolytonossághoz elengedhetetlen a konnektivitás.

Komplex ökoszisztéma alakul ki

A Deloitte felmérése arra is rámutatott, hogy a fejlett vezeték nélküli technológiákat körülvevő ökoszisztéma komplex, változó, és folyamatosan növekszik. A technológiákat bevezető vállalkozások számos telekommunikációs és technológiai beszállítót szerződtetnek, átlagosan kilencből nyolc beszállító típust foglalkoztatnak, például alkalmazás- és felhőszolgáltatókat, vezeték nélküli szolgáltatókat, tanácsadókat és integrátorokat, készülék gyártókat, valamint infrastruktúra-szolgáltatókat. A technológiákat bevezetők kétharmada lehetőség szerint az elérhető legjobb alkatrészeket vásárolja, és sokan kérnek közülük segítséget az integrációhoz, 10-ből heten pedig nyitottak új beszállítói kapcsolatok kialakítására is.

„A kutatással összhangban a hazai szereplők is látják az 5G-ben rejlő lehetőségeket, a szolgáltatók már számos helyszínen elérhetővé tették a szolgáltatást és az 5G koalíció keretében az állami és privát szektor főbb képviselői közös programot dolgoztak ki" – tette hozzá Simonyi Dénes, a Deloitte Technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Deloitte, 5G, wifi