A fenntartható jövő attól is függ, hogyan tölt egy laptop

A fenntartható jövő attól is függ, hogyan tölt egy laptop
Sokan ismerhetik azt a csalódott érzést, hogy már megint tölteni kell a gépet. Ma, amikor a telefont, órát, de még a fogkefét is állandóan töltjük nagyon nem mindegy, hogy milyen teljesítménnyel vásárolunk meg egy notebookot/laptopot. Bármilyen jó egy laptop, ha nem működik megfelelően a töltője, ha gyorsan merül az akkumulátora, akkor az nem segítség, inkább csak egy újabb probléma forrása.

Általánosságban elmondható, hogy több olyan alkatrész is meghibásodhat, ami felelős a laptop töltéséért, így a legfontosabb a hiba forrásának pontos meghatározása. A leggyakoribb – ha nem tölt a gép –, hogy valamilyen hardver hibája van vagy a laptopnak vagy az akku ment tönkre. Tóth Roland, a Furbify marketing szakértője viszont több lehetséges hibaforrásra is felhívta a figyelmet.

„Ha a töltő kábel vagy az aljzat károsodott, a laptop nem fog megfelelően tölteni, ezt érdemes ellenőrizni először. Ezt csak egy szakember tudja megállapítani és tesztelni, semmiképp nem érdemes otthon szétszedni. Előfordulhat, hogy az csatlakozó aljzat hibásodott meg, ebben az esetben a töltő nem fog kapcsolódni. Ha azonban az akkumulátor meghibásodott vagy túl öreg már, akkor érdemes újra cserélni. Belső áramkör meghibásodása esetén – ritkán, de előfordulhat – szintén szakemberhez kell fordulni, mert alaplap hiba is lehet az oka” – sorolta a szakember

Ha elég magabiztosak vagyunk tehetünk mi is egy próbát otthon. Olyan gép esetében. ahol ki lehet pattintani az akkumulátort, vegyük ki és tartsuk 30 mp-ig tartani a kikapcsoló gombot, majd utána helyezzük vissza az aksit, ezzel resetelve az áramot. Némely esetekben már ennyivel is megoldhatjuk a problémát. Némely laptopoknál a “akkumulátor-reset” még egyszerűbb (pl. Acer), mert ezen notebookok alján van egy kis akkumulátor jell, valamint mellette egy kis lyuk, ha azt egy tűvel lenyomják 30mp-ig, az újraindiítja az akkumulátort.

Még mindig sokan rosszul tudják…

Gyakori tévhit még mindig, hogy az újonnan vásárolt akkus készülékeket “ki kell sütni” vagyis teljesen lemeríteni és feltölteni pár ciklusban. A szakértő szerint viszont ez már jó ideje nem szükséges, sőt még kárt is okozhatunk vele.

„A modern akkukat nem szabad teljesen lemeríteni. Ezt nem tolerálja sem a notebook, sem a telefonok aksija. Minél többször merítjük le az eszközöket teljesen, esetleg még rá is indítunk párszor az üres aksira, annál nagyobb eséllyel csökkentjük a maximális élettartamát. Ez az, amire leginkább figyelni kell. Érdemes tudni azt is, hogy kb. 20 százalék az a határ ameddig nyugodtan meríthetünk, utána már érdemes töltőre csatlakoztatni az eszközt” – tette hozzá Tóth Roland, aki azt is elárulta, hogy az optimális töltés 20 és 80 százalék között mozog. 80 százalék felett már nagyon lassú a töltés az akku fizikai jellemzői miatt.

Győződjünk meg a kompatibilitásról

Ha erős, gyors és tartós laptopot szeretnénk vásárolni, akkor a kapacitásra (mAh vagy Wh) érdemes figyelni, ugyanis ez mutatja, hogy mennyi energiát tud tárolni a gép. A teljesítmény (W) a laptop fogyasztását jelzi, ez minél magasabb, annál rövidebb ideig bírja a laptop. Az akkumulátor ciklusainak száma pedig azt jelzi, hogy hányszor meríthető le és tölthető fel, mielőtt meghibásodik vagy kiöregszik.

„Mindezek mellett az üzemidő is fontos. Ez jelzi azt, hogy mennyi idő alatt merül le teljesen. A modern akkuk többnyire csak kapacitásban változnak. Értelemszerűen minél nagyobb a kapacitás annál több áramot tud megtartani, viszont a dolog ennél összetettebb. Mivel a fogyasztási adatoktól is függ az akku üzemideje, minél modernebb, spórolósabb az eszközünk és minél nagyobb az akkunk, annál nagyobb lesz az üzemidő” – magyarázta tovább a Furbify szakértője.

Gyakran előfordul még olyan hiba is, hogy valaki vesz egy dokkolót a laptopjához, de a meglévő laptop töltő már "nem lesz elég erős" a dokkolós verzióhoz. Illetve akár fordítva is lehet gond, a laptop dokkolójához tartozó töltő túl nagy áramot ad, ha egyenesen a laptopra csatlakoztatjuk.

A használt laptopok között is vannak modernebb eszközök, amik a kisebb és kiegyensúlyozottabb fogyasztással tovább használhatók. Persze, egy 10 éves notebook nem olyan hatékony már, mint egy 2 éves modell, viszont a szakértők szerint ezek árban is jóval olcsóbbak. És végül egy fontos tanács: „Ha nem megfelelőre cseréljük a töltőt, vagy az aksit, az a gép meghibásodásához vezethet, tehát csak akkor folyamodjunk ehhez a megoldáshoz, ha biztosak vagyunk a kompatibilitásban” – mondta Tóth Roland, aki szerint, ha nem megfelelő az üzemidő, de az eszköz gyorsasága a feladatokhoz megfelelő, akkor mindenképp egy új akkumulator beszerzése az ajánlott. Ha fenntartható jövőt szeretnénk, fontos, hogy amíg csak tudjuk használjuk a meglévő eszközöket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!