A digitális eszközök javítják a szív- és érrendszeri betegek ellátását

A digitális eszközök javítják a szív- és érrendszeri betegek ellátását
Európai, köztük magyar startupok megoldásait támogatta az EIT Health.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) – az Európai Unió egyik szervezete – által támogatott EIT Health a szív világnapja (szeptember 29) alkalmából felhívja a figyelmet, hogy továbbra is támogatni kell a digitális orvosi eszközök széles körű elterjedését, hogy Európa-szerte lehetővé váljon a szív- és érrendszeri betegségek hatékonyabb és eredményesebb kezelése.

Mivel a szív- és érrendszeri betegségek a becslések szerint világszerte a halálesetek 32 százalékáért, az Európai Unióban pedig 37 százalékáért felelősek évente, az EIT Health elkötelezetten támogatja, hogy a betegségcsoporttal kapcsolatos legkorszerűbb megoldásokat kifejlesztő start-up vállalkozások eljuttathassák technológiáikat a betegekhez és az orvosokhoz. Ennek során folyamatos támogatást nyújtanak az induló vállalkozásoknak a piacra jutás rögös útjának bejárásához.

"A digitális orvosi eszközök a legmodernebb technológiát alkalmazzák, hogy a lehető legnagyobb pontossággal és hatékonysággal kezeljék a betegeket. A digitális orvosi eszközök használatával jobb eredmények érhetők el a betegeknél a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében, és egyúttal a kardiológusoknak is olyan eszközöket biztosítunk, amelyekkel a lehető leghatékonyabban végezhetik munkájukat. Hogy megkönnyítsük a betegek hozzáférését az innovatív digitális termékekhez, olyan kihívásokat kell leküzdenünk, mint a klinikai bizonyítékok előállítása, a szabályozási szükségletek elemzése, valamint a költségtérítési eljárásokhoz szükséges technológiai értékelés" – mondta el Jean-Marc Bourez, az EIT Health vezérigazgatója.

A startupok gyakran nehézségekbe ütköznek a digitális orvosi eszközök piaci bevezetése során az európai szabályozási környezet széttagoltsága és a korlátozott erőforrások miatt. A költségtérítéssel kapcsolatos bizonyítási követelmények és a klinikai vizsgálatok elvégzésének módja is nagyon eltér országonként. Mindez olyan szabályozási és pénzügyi akadályokat jelent, amelyek nem kedveznek a digitális orvosi eszközök széles körű elterjedésének.

Az EIT Health kulcsszerepet játszik a digitális orvosi eszközöket fejlesztő startupok támogatásában és abban, hogy az életmentő technológiák a szabályozási környezet nehézségei ellenére eljussanak a piacra. A francia egészségügyi minisztérium és az EUNetHTAnemrégiben azzal bízta meg az EIT Health-et, hogy koordinálja a digitális orvosi eszközök értékelésének harmonizációjával foglalkozó európai munkacsoport tevékenységét. A munkacsoport célja, hogy európai szinten összehangolja a szabályozást, és elérje, hogy az egyes nemzeti egészségbiztosítási szervezetek térítsék meg a digitális orvosi eszközök használatának költségeit. Ezek az erőfeszítések hozzájárulnak ahhoz, hogy az európai betegek egyenlő eséllyel férjenek hozzá a szív és érrendszeri betegségekre összpontosító start-up cégek, például az Acorai és az inHEART innovatív fejlesztéseihez.

"A tőkebevonáson kívül az EIT Health-szel folytatott együttműködésnek köszönhetően olyan szakemberek tudásához és tanácsaihoz fértünk hozzá, akik együttesen több mint 150 évnyi értékes iparági tapasztalattal, tudással és rálátással tudtak hozzájárulni a vállalkozásuk sikeréhez. Az EIT Health nélkül nem jutottunk volna el hozzájuk. A szervezet támogatása lehetővé tette számunkra azt is, hogy üzleti modellünket úgy alakítsuk át, hogy jobban eligazodjunk Európa összetett szabályozási környezetében, ami egy lépéssel közelebb vitt bennünket célunk eléréséhez. Most reméljük, hogy felgyorsíthatjuk a tanulmányokat annak érdekében, hogy Európa-szerte minél szélesebb körben elérhetővé tegyük digitális orvosi eszközünket a betegek számára” – mondta el Matthew Mace, az Acoraiértékesítési igazgatója.

Todor Jeliaskov, az inHEART elnök-vezérigazgatója hozzátette:  az EIT Health finanszírozása és mentorálása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az inHEART sikeres terméket dobjon piacra, befektetőket vonzzon és növelje megoldásának ismertségét. „Az EIT Health programjaiban való részvételünk lehetővé tette, hogy olyan piacra lépési stratégiát dolgozzunk ki, amellyel leküzdhetjük a startupokra váró megszokott nehézségeket, például a termékük vagy szolgáltatásuk finanszírozása terén. Az EIT Health támogatásával biztosak vagyunk abban, hogy Európa-szerte több kardiológushoz tudjuk eljuttatni a technológiánkat” – fogalmazott.

Az Acorai és az inHEART szív és érrendszeri megbetegedések kezelését célzó, úttörő technológiákat kifejlesztő startupok. Mivel mindketten részt vettek az EIT Health programjaiban, és az EIT Health anyagi támogatásában is részesültek, rengeteg erőforráshoz és szakértelemhez jutottak hozzá, ami lehetővé tette számukra, hogy leküzdjék az akadályokat a piacra lépéshez vezető úton.

  • Az Acorai egy olyan orvosi eszköz, amely a szívnyomás nem invazív monitorozására szolgál, és segít csökkenteni az újbóli kórházba kerülés kockázatát és a szívelégtelenség miatti halálozási arányt. A startup részt vett az EIT Health Gold Tracktestreszabott növekedést segítő programjában, s ennek során vezető élettudományi tanácsadókkal kerülhettek kapcsolatba. Az Acorai jövőre szeretne klinikai vizsgálatokat indítani, majd 2024-re tervezik megoldásuk kereskedelmi forgalomba hozatalát.
  • Az inHEART- olyan felhőalapú szoftvermegoldást kínál, amely a műtét előtti orvosi felvételeket a beteg szívének 3D-s digitális másolatává alakítja át, így téve lehetővé a kardiológusok számára, hogy egyénre szabott, optimalizált kezelési stratégiáját dolgozzanak ki, mindezzel csökkentve a beavatkozások idejét és növelve az eljárások sikerességét. Az inHEART részt vett az EIT Health Catapult, valamint a Bridgehead versenyén. Az EIT Health támogatta a startup klinikai vizsgálatait és gazdaságossági tanulmányait. A startup további célja a költségtérítés (tb finanszírozás) biztosítása.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!