A botok gyorsabban és pontosabban oldják meg a „Nem vagyok robot” teszteket, mint az emberek

A botok gyorsabban és pontosabban oldják meg a „Nem vagyok robot” teszteket, mint az emberek
Az egyes weboldalakon használt CAPTCHA-tesztek lényege, hogy megkülönböztessék a hús-vér felhasználókat az automatizált botoktól. Jelöld be azokat a képeket, amelyeken közlekedési lámpát látsz, olvasd ki egy kiolvashatatlan képről, hogy milyen öt betűt és számot tartalmaz, ilyenek.

Már vagy húsz éve tart a macska-egér játék a webfejlesztők és a hekkerek között, amely során mindig megjelennek új, kijátszhatatlannak tűnő feladványok, amit aztán persze gyorsan kijátszanak, és végül eljutunk odáig, amit most a Kaliforniai Egyetem irvine-i kampuszának (UC Irvine) kutatói kiderítettek:

a legkomolyabb botoknak a legkomolyabb CAPTCHA-tesztek gyors megoldása sem okoz gondot, miközben az emberek egyre többet szenvednek azzal, hogy megtalálják az összes közlekedési lámpát, vagy kiolvassák az egyre kiolvashatatlanabb betűket.

A kutatók 200 népszerű weboldalt néztek meg, és megállapították, hogy közülük 120 használt CAPTCHA-tesztet. Ezután 1000 különböző korú, nemű, lakhelyű és végzettségű embert toboroztak az interneten, akiknek fejenként tíz tesztet kellett kitölteniük az oldalakon. Az eredmények azt mutatták, hogy az egyetem számítógép-tudományi mérnökei által létrehozott botok az esetek többségében pontosságban és sebességben is jobban teljesítettek az embereknél.

Olvasd el a teljes cikket a Qubit. oldalán!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!