A belgák mesterséges intelligencia segítségével főznének még finomabb söröket

A belgák mesterséges intelligencia segítségével főznének még finomabb söröket
A belga sörök ízére kevesen panaszkodhatnak az elkötelezett sörrajongók közül, de belga kutatók szerint még mindig lehet rajtuk javítani. A Leuveni Katolikus Egyetem genetikaprofesszora, Kevin Verstrepen szerint a mesterséges intelligencia (AI) segíthet szétszálazni az ember aromaérzékelésének bonyolult kapcsolatrendszerét. - írja a Qubit.

„A sör – a legtöbb élelmiszerhez hasonlóan – több száz különböző aromamolekulát tartalmaz, amit a nyelvünk és az orrunk érzékel, majd az agyunk egy képbe gyúrja össze őket. Ezek a vegyületek azonban kölcsönhatásba lépnek egymással, így az, hogy mi hogyan érzékeljük az egyiket, az a többi koncentrációjától is függ” – mondta Verstrepen a Guardiannek.

A kutatók tanulmányukban 22 különböző stílusban főzött (pl. lager, ale, gyümölcsös vagy alkoholmentes sörök), összesen 250 belga sörféle vegyi összetételét elemezték, így az alkohol- és cukortartalom vagy a pH mellett 200 különböző, az ízvilágot kialakító vegyület (pl. a komlóban található terpenoidok vagy az élesztők által előállított észterek) jelenlétét és koncentrációját is mérték.

A három évet felölelő kísérletben részt vevő 16 sörkóstoló szakember 50 tulajdonság (pl. komlósság, édesség, savasság) értékelésével pontozta végig a 250 sört, de a RateBeer nevű oldalról 180 ezer felhasználói véleményt is összegyűjtöttek, amelyek alapvető ítéleteikben általában egyeztek a profik véleményével.

Olvasd el a teljes cikket ide kattintva!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!