A Xiaomi hangsúlyozza: fontos az adatvédelem!

A Xiaomi hangsúlyozza: fontos az adatvédelem!
A Xiaomi a biztonsági és adatvédelmi tudatosság hónapja és két adatvédelmi fehér könyv kiadásával is demonstrálja elkötelezettségét az iparág vezető biztonsági és adatvédelmi szabványai iránt.

A Xiaomi megrendezte a biztonsági és adatvédelmi tudatosság hónapját a Xiaomi Tudományos és Technológiai Parkjában. Júniusi aktivitásai során a Xiaomi az alkalmazottai, iparági vezetők, iparági szakértők és a nyilvánosság előtt mutatta be az információbiztonsági és adatvédelmi gyakorlatait, továbbá fehér könyveket* adott ki a biztonság és az adatvédelem témájában, mindezek mellett közzétett egy adatbiztonságról szóló átláthatósági jelentést.

A Xiaomi biztonsági és adatvédelmi tudatosság hónapja második alkalommal került megrendezésre, mely idén “A biztonság közös felelősségünk. Mindig gondolkodj, mielőtt cselekszel!” üzenet köré épült. A Xiaomi legfőbb célja az volt, hogy demonstrálja az  iparág vezető biztonsági és adatvédelmi szabványainak követése iránti valamint az átláthatóság iránti elkötelezettségét.

Cui Baoqiu, a Xiaomi alelnöke és a Xiaomi Biztonsági és Adatvédelmi Bizottságának elnöke elmondta: "Vezető Android okostelefon-gyártóként nagy felelősségünk van abban, hogy tájékoztassuk a fogyasztókat arról, hogyan kezeljük személyes adataikat, és mit teszünk azok védelméért. Büszkén mondhatjuk, hogy a Xiaomi világszínvonalú szabványokat tart be a biztonság, az adatvédelem és az átláthatóság terén."

A felhasználók adatainak és magánéletének védelme mindig is prioritás volt a Xiaomi-nál. A Xiaomi 2014-ben létrehozta a Biztonsági és Adatvédelmi Bizottságát, 2016-ban pedig a Xiaomi lett az első kínai vállalkozás, amely megkapta a TrustArc tanúsítását. A Xiaomi 2018 óta alkalmazza az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) megfelelőségi értékelését. 2019-ben a Xiaomi biztonsági és adatvédelmi gyakorlatát az ISO/IEC 27001, ISO/IEC 27018 szerint tanúsították, valamint közzé tették a MIUI biztonsági és adatvédelmi fehér könyvének első változatát.

Az idei egy hónapos program során az alkalmazottak és a látogatók a biztonsággal és az adatvédelemmel kapcsolatos tudásra tehettek szert interaktív módon, ezek között szerepelt az is, hogyan védhetik személyes adataikat. Az alkalmazottak a Xiaomi Biztonsági Akadémiájának óráin is részt vehettek, amelyek különböző részlegeket érintő témaköröket fedtek le, például “Hogyan tartsuk be az adatvédelmet a termékfejlesztés során”, “Általános biztonsági kutatás és fejlesztés”, “Üzleti kockázatok ellenőrzése”, stb.  A Xiaomi Cup CTF verseny lehetőséget kínált több ezer mérnöknek, hogy "hackerként" lépjenek fel, és részt vegyenek egy kódolási versenyen az adatvédelmi kihívások megoldására. A vállalat az International Association of Privacy Professionals (IAPP) által tanúsított oktatókat is felkérte, hogy tartsanak szakmai képzést az alkalmazottak számára.

A Xiaomi egy IoT biztonsági és egy adatvédelmi panelbeszélgetést tartott a biztonság és a magánélet védelmével foglalkozó iparági szakértőkkel. A résztvevők között volt Margaret Honda, az IAPP globális kutatási vezetője, Brad Ree, az ioXt technológiai igazgatója, David Mudd, a BSI globális digitális terméktanúsítási igazgatója, Scott Roberts, a Google Android Security Assurance igazgatója, Richard Watson, az EY APAC Cybersecurity Risk Management vezető partnere, valamint Paul Breitbarth, a TrustArc globális politikai és EU-stratégiai igazgatója.

Richard Watson, az EY APAC Cybersecurity Risk Management vezető partnere megjegyezte, hogy a fogyasztók azt várják el, hogy az adataikat biztonságosan gyűjtsék és tárolják. A legfontosabb tényezők a személyes adatok szervezetekkel való megosztása során a biztonságos gyűjtési és tárolási folyamatok (63%), a megosztott adatok ellenőrzése (57%) és a bizalom (51%). Paul Breitbarth, a TrustArc globális politikai és uniós stratégiáért felelős igazgatója a felhasználói adatok nemzetközi továbbításával kapcsolatban adott tanácsokat a szervezeteknek, valamint megvitatta annak fontosságát, hogy az adatexportőrök egy lényegében azonos szintű adatvédelmet biztosítsanak a nemzetközi jogszabályok betartásával és egyéb ellenőrizhető intézkedésekkel.

A hónap során két fontos dokumentumot adtak ki az adatvédelemről: a MIUI adatvédelmi fehér könyvet és a Xiaomi loT adatvédelmi fehér könyvet, melyben összefoglalják a Xiaomi adatvédelmi irányelveit és gyakorlatait a MIUI és IoT termékekben, és bemutatják, hogy milyen felhasználói adatokat gyűjtenek, és hogyan használják és védik azokat. Az említett dokumentumok a Xiaomi bizalmi központjában, a https://trust.mi.com/weboldalon érhetőek el. Emellett a Xiaomi közzétette a 2020-as átláthatósági jelentését is ahttps://trust.mi.com/ oldalon, amely részletezi a világ kormányaitól és bűnüldöző szerveitől kapott adatkéréseket, és azt, hogy a Xiaomi hogyan válaszolt ezekre a kérésekre.

Az átláthatóság, az elszámoltathatóság, a felhasználói kontroll, a biztonság és a megfelelés mind a Xiaomi adatvédelmi elvei közé tartozik. A Xiaomi minden olyan piacon betartja a helyi törvényeket, ahol üzleti tevékenységet folytat. Soha nem fog felhagyni világszerte történő biztonságos és megbízható termékek előállításával, annak érdekében, hogy az innovatív technológiák révén mindenki jobb életet élhessen.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!