A Széchenyi István Egyetem rendezte meg a legrangosabb hazai irányítástechnikai programozó versenyt

A Széchenyi István Egyetem rendezte meg a legrangosabb hazai irányítástechnikai programozó versenyt
A XXVIII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny a hazai műszaki felsőoktatás tehetségeinek seregszemléje, amelyet 2010 után idén újra a győri Széchenyi István Egyetem rendezett meg. A nagyszabású rendezvény nemcsak egy verseny, de szakmai fórum is, ahol az ipari automatizálásban érdekelt vállalatok, az egyetemi oktatók, kutatók, valamint a hallgatók találkozhatnak egymással.

A Széchenyi István Egyetem technológiai egyetemként nagy hangsúlyt fektet az innovatív megoldásokra nemcsak kutatás-fejlesztései, de a képzések terén is. Hallgatóinak a munkaerőpiacon értékes, gyakorlatias tudást kínál, amelyet olyan országos jelentőségű szakmai események szervezésével is támogat, mint a XXVIII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny. A Felsőoktatási Irányítástechnikai Oktatásmódszertani Egyesület égisze alatt létrejött megmérettetésen kiemelkedő motivációjú fiatalok kapnak lehetőséget tudásuk összemérésére.

A verseny célja az irányítástechnika, ezen belül a PLC-programozás oktatási színvonalának emelése, az oktatók, hallgatók és az ipari, kereskedelmi szakemberek kapcsolatának erősítése. A programon a műszaki felsőoktatási intézmények alap- és mesterképzésében részt vevő, nappali tagozatos hallgatói vehetnek részt. A verseny rendezése az egyetemek között körforgásban történik, 2010 után 2023 áprilisában ismét a Széchenyi István Egyetem látta vendégül hét hazai és két határon túli egyetem 13 karának 23 csapatát, 67 hallgatóját, számos oktatóját, mellettük 17 ipari automatizálásban érdekelt vállalat képviselőjét.

„A magyarországi műszaki felsőoktatás fontos eseménye ez, amelyen a tehetséges hallgatók megmutathatták magukat, másrészt eszmét tudtunk cserélni a többi egyetem képviselőivel az aktuális szakmai kérdésekről, közös feladatainkról, a tehetséggondozásról. A rendezvény kitűnő alkalmat nyújtott arra is, hogy az automatizálásban tevékenykedő vállalkozásokkal is találkozzunk, megvitassuk az ipari kérdéseket, illetve, hogy új kapcsolatokat építsünk, új közös projektek lehetőségeit vázoljuk fel” – fogalmazott dr. Ballagi Áron, a verseny szervezőbizottságának elnöke, a Széchenyi István Egyetem Automatizálási és Mechatronika Tanszékének tanszékvezetője. Hozzátette, a hallgatók is kapcsolatokat építhettek, akár későbbi munkahelyüket is megtalálhatták.

A háromnapos verseny során három forduló várt a csapatokra. Az elméleti feladatsort egy óra alatt kellett megoldani, míg a két gyakorlati fordulóra öt-öt óra állt rendelkezésre. Ezek esetében egy a helyszínen megismert technológián kellett egy irányítástechnikai feladatot végrehajtani, illetve a megoldásokat a szakmai zsűrinek prezentálni. „Innovatív megoldásokat, ennek köszönhetően roppant szoros versenyt láthattunk, amelynek végén az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara, illetve a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai, valamint Mérnöki Karának csapatai szerezték meg az első három helyezést. Sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött, pozitív visszajelzéseket kaptunk a résztevő intézményektől és a támogató cégektől, sok tehetséges fiatalt láthattunk, valamint több új együttműködés körvonalazódott a program során” – zárta a szervezőbizottság elnöke.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!