A Scrum Master vajon mi?

A Scrum Master vajon mi?
Manapság egyre több feltörekvő IT pozíció van, melyek egyike a Scrum Master. Viszont ahhoz, hogy értsük, miről is szól ez a munka, először azt kell értenünk, mi is az a “scrum”. A scrum egy agilis keretrendszer, amihez persze ott kell kezdeni a helyzet megértését, mi is az az agilis az IT-ban.

Kezdjük tehát az elején. Az talán mindenkinek megvan, mi is az a szoftverfejlesztés. Bejön egy igény, és ha ezt egy alkalmazás lefejlesztésével vagy funkcióinak változtatásával tudjuk megoldani, akkor itt tulajdonképpen bekerülünk a szoftverfejlesztés témakörébe. Szoftver vagy alkalmazás, amit programozók lefejlesztenek az igényeknek megfelelően. Van a projektnek egy eleje, egy vége, mit kell lefejleszteni, majd elkészül, leteszteljük és átadjuk a megrendelőnek. Nagyon zanza verzióban erről van szó. Amikor ezt egy egy irányú folyamatban kezeljük, azt nevezzük vízesésnek. Ebben a folyamatban eredetileg tehát a következő lépések vannak:

- Igények megértése

- Megoldás megtervezése

- A szoftver leprogramozása

- Átadás a megrendelőnek

- Üzemeltetés


Ez egy nem rövid projekt általában, eltarthat évekig is akár, miközben nincsen menet közben kommunikáció a megrendelővel, tényleg erre gondolt-e, illetve az idő elteltével bejövő igény változásokat sem kezeli le, mondván, az majd a következő verzió lesz.

Ehhez képest az agilis egy iteratív fejlesztési folyamatnak az elnevezése. Kisebb részegységekre bontja a leszállítandó terméket, és lehetőséget ad menet közben vissza-vissza validálni a megrendelővel, azt szállítjuk-e le, amit tényleg szeretett volna, illetve van lehetőség gyorsabban reagálni az esetleges újabb igények beérkezésére vagy prioritások módosítására. A különbség a vízesés és az agilis fejlesztési folyamat között az alábbi módon ábrázolható (Kukhnavets, 2016):

Visszatérve tehát oda, mi is az a scrum, már egy fokkal érthetőbb a Scrum.org (2020) definíciója, mi szerint “a scrum egy keretrendszer, melynek keretein belül emberek komplex adaptív problémákra adhatnak választ, miközben kreatívan és hatékonyan szállítanak le lehető legmagasabb hozzáadott értékű termékeket. A scrum maga egy egyszerű keretrendszer, ami elősegíti, hogy csapatok hatékonyan működjenek együtt komplex termékek fejlesztén.”

A scrum keretrendszer a következőképpen ábrázolható:

Van tehát egy lista, miket kellene lefejleszteni, milyen igényei vannak a megrendelőnek. A következő fejlesztendő teendőket a csapat betervezi egy úgynevezett sprintbe, ami tipikusan egy 2-3 hetes fejlesztési ciklust jelent. Ez idő alatt tehát nem a teljes termék lesz kész, hanem pár kiválasztott elem, melyeket fejlesztés után kapásból vissza is tud a csapat validálni a megrendelővel, és szükség esetén már ekkor korrigálni, nem csak a projekt végén, mint a vízesés megoldásnál. A keretrendszer szerint a fejlesztői csapat minden sprintre friss átnézett teendőket és prioritásokat kap a Product Ownertől, renszeresen követik, hogy halad a csapat a fejlesztésekkel és kommunikálnak a megrendelővel.

A Scrum Master pedig nem más, mint a fejlesztői csapat munkáját koordináló csapattag, aki kiosztja a csapattagoknak a teendőket, tudja, kinek milyen a leterheltsége, milyen tudása van, mire van szüksége, hogy a fejlesztés a tervek szerint haladjon, és rendszeresen kommunikál mind a csapattagokkal, mind pedig a Product Ownerrel. A fenti képet nézve, a Scrum Master az a kollégánk, aki a csapat munkalépéseit koordinálja, szükség esetén tisztázza, és dokumentálja.

Mitől lesz valaki jó Scrum Master? Először is, nagyon fontos, hogy jól megértse magát emberekkel, ügyes legyen kommunikációban. Másrészt, nagyon erős rendszerező és koordinációs készségekre van szüksége, hogy ne tudják kizökkenteni a csapatát a szervezettségéből. Harmadrészt, kimagasló nyomonkövetési és dokumentációs készségei kell, hogy legyenek, hogy a sok, akár több száz kérést átlássa és követni tudja, mivel hol tart a csapat, és konkrétan ki tart mivel és hol. Mindezek tetejében az is hasznos, ha türelmes és jókedélyű, hiszen a csapat őt követi, az ő hangulata fogja meghatározni, épp jó hangulat és érthető feladatkiosztás vagy kapkodás van-e a csapatban.

Referencia:

Kukhnavets, 2016: Agile vs Waterfall: Pros and Cons, Differences and Similaritie. https://blog.ganttpro.com/en/waterfall-vs-agile-with-advantages-and-disadvantages/

Scrum.org, 2020: What is scrum? https://www.scrum.org/resources/what-is-scrum

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Laczkó Katalin

IT és általános menedzsment szakember. Az informatika mellett kiemelten foglalkozik vállalati digitális transzformáció be- és végigveztetésével. Fontos számára a nők helyzete az IT-ban, személyes …


Címkék: IT, informatika