A Microsoft támogatja az adatok EU-ban való tárolását és feldolgozását

A Microsoft támogatja az adatok EU-ban való tárolását és feldolgozását
A Microsoft elnöke, Brad Smith, 2021. május 6-án jelentette be hivatalosan, hogy a vállalat megkezdi az ún. Uniós Adathatár bevezetését, amely túlmutat minden eddigi adat-tárolási kötelezettségvállalásunkon.

A kezdeményezés minden fő felhőszolgáltatásunkra kiterjed (Azure, Microsoft 365, Dynamics 365), lényege pedig, hogy kereskedelmi és közigazgatási szektorbeli európai ügyfeleinknek lehetővé teszi, hogy adataikat az Európai Unión belül tárolják és dolgozzák fel. A megvalósításhoz szükséges mérnöki munkálatokat már elkezdtük, és terveink szerint, a jövő év végére be is fejezzük.

A Microsoft nemrég bejelentett fejlesztései fontos előzményekre épülnek:

  • Felhőszolgáltatásaink eddig is megfeleltek, sőt, esetenként meg is haladták az EU adatvédelmi előírásait és követelményeit. Mi voltunk az első nagy technológiai vállalat, amely a GDPR teljeskörű betartása mellett kötelezte el magát (és nem csak az EU területén). Emellett, a Schrems II döntést követően született, az Európai Adatvédelmi Testület által jegyzettajánlás-tervezetre reagálva, nemrég elindítottuk a Megvédjük az adatait (Defending Your Data) kezdeményezésünket.
  • Kereskedelmi és közigazgatási szektorbeli ügyfeleink Ügyféladatai tekinetében eddig is biztosítottuk az EU-s adattárolás lehetőségét,, illetve számos felhőszolgáltatásunk már konfigurálható úgy, hogy az adatfeldolgozás az EU-ban történjen. Mindazonáltal felismerjük, hogy vannak ügyfelek, akik ennél is nagyobb elkötelezettségre és átláthatóságra vágynak, ezért most még több konkrét lépést teszünk ebbe az irányba.
  • A bevezetésre kerülő Uniós Adathatár megoldásokat minden fő felhőszolgáltatásunkba beépítjük, hogy az által is támogassuk ügyfeleink, felhasználóink adatbiztonságát.

Az ügyfelek adatainak védelmét szolgáló, már most is hatékony megoldásokat tartalmazó portfóliónkra és elkötelezettségünkre építve tesszük meg a következő lépéseket, egyaránt szem előtt tartva európai ügyfeleink sikereit, és Európa iránti elkötelezettségünket. A bevezetésre kerülő szolgáltatás technikai hátterét egy 13 európai országot átfogó, kiterjedt európai adatközpont infrastruktúra fogja biztosítani, amely az EU-s tagállamok mellett a svájci, izlandi, norvég és liechtensteini ügyfeleknek is hozzáférést ad az Európai Uniós Adathatárhoz. Ezek az adatközpontok olyan felhőalapú szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek segítenek európai ügyfeleinknek megvalósítani a teljes digitális átállásra irányuló törekvéseiket és növelik versenyképességüket azzal a biztosítékkal, hogy az összes alkalmazandó jogszabálynak megfelelően működjenek.

A Microsoft májusi bejelentése egyrészt fontos része a Tech Fit 4 Europe kezdeményezés melletti elkötelezettségünknek, amely hűen tükrözi az EU elképzeléseit egy digitális korra felkészült Európáról, valamint annak elismerése, hogy a technológiai szektornak szerepet kell vállalnia Európa digitális törekvéseinek megvalósításában. Úgy gondoljuk, hogy a Microsoft Cloudra vonatkozó Uniós Adathatárunk további jelentős lépés ebben az irányban.

Annak érdekében, hogy mindez hatékonyan és célirányosan történhessen, folyamatosan konzultálunk mind ügyfeleinkkel, mind a piac szereplőivel, szabályozóival és különböző európai kormányokkal, hogy visszajelzéseikre építve haladhassunk előre. Ennek szellemében, arra kérjük Önt, ossza meg velünk véleményét, gondolatait a kezdeményezés kapcsán, illetve, amennyiben többet szeretne tudni a projektről, kérjük forduljon hozzánk bizalommal.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!