A Microsoft fizetne annak, aki feldobja a szoftverkalózokat

A Microsoft fizetne annak, aki feldobja a szoftverkalózokat
A kriptovaluták értéke gyakran változik, ám hosszabb távon jellemzően előnyére. A Microsoft úgy véli, ez jó alapot adhat annak a rendszerben, ami a kalózkodást lenne hivatott visszaszorítani.

Egy Argus nevű rendszerrel állítaná meg a kalózkodást, vagyis az illegálisan terjesztett szoftverek, zenei anyagok, továbbá filmek (elsősorban internetes) továbbadását a Microsoft – legalábbis ez derül ki a Torrent Freak által bemutatott kutatási anyagból, amiben fontos szerepet játszik az ethereum nevű kriptovaluta is.

A blokklánc alapú platform ugyanis fontos kifizetőhelyként is működne: azokat a felhasználókat jutalmaznák, akik kvázi leleplezik a jogsértőket, a „fejpénz” ez esetben pedig maga az ethereum lenne. A Microsoft úgy kapcsolódik a tervezett rendszerhez, hogy azt a redmondi cég kutatócsapata dolgozta ki.

A vonatkozó dokumentációban arról is írnak, hogy egy honoráriummal rendelkező platform megfelelően ösztönözhetné az embereket, hogy részt vegyenek a jogsértő művelek visszaszorításában. És mivel blokklánc jellegű, vagyis biztonságos szisztémáról van szó, a feljelentőknek nem kell aggódniuk, hogy személyes adatuk kikerül, hiszen a művelet eleve rejtetten, anonim módon működne

Azt egyelőre nem tudni, hogy a rendszer pontosan milyen fázisban van, így azt sem, mikortól szándékoznak bevezetni azt. Az Argus működéséről ugyanakkor egy szeptemberi konferencián is hallani lehet majd, ahol talán más is kiderül. Például az, hogy a Microsoft mikortól szeretné élesben használni.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Microsoft