A Meta új ötlete: egy szemgolyó

A Meta új ötlete: egy szemgolyó
Az épülő metaverzum teszteléséhez mindenféle eszközre szükség van, a Facebook (illetve ma már Meta) pedig mindenre hajlandó, hogy a rendszer úgy működjön, ahogy elképzelte.

Azt még nem tudni, hogy mikor léphetnek majd be a felhasználók a metaverzum nevű világba, ami sokak szerint egy második, de sokkal izgalmasabb élet lehetőségét hozhatja el az internetezőknek - írja a hvg.hu. Az viszont biztosnak tűnik, hogy már most is egy igen érdekes felületről van szó, amibe azok tudnak majd becsatlakozni, akik rendelkeznek valamilyen virtuálisvalóság-készülékkel.

A fejlesztés ötlete a Meta nevéhez – vagyis a Facebook és a hozzájuk tartozó többi szolgáltatást összefogó céghez – kötődik. A platform maga még nem elérhető (külső szemlélők számára legalábbis nem), a programozók azonban már javában építik. Ehhez pedig olyan eszközökre is szükség, amikkel tesztelhetik a metaverzum lehetőségeit. Ilyen többek közt az az új eszköz is, mely a szabadalmi tervek szerint egy emberi szemre hasonlít a Tech Times szerint.

A fejlesztést nem egy beültethető megoldásként képzeli el a vállalat, hanem a fejlesztői munka fontos kiegészítőjeként. Ahhoz ugyanis, hogy a digitális világban minden a felhasználó szeme elé kerüljön, egy szemkövető technológiára van szükség. Ennek minél precízebb beállításához jöhet jól a mechanikus kiegészítő, ami a hivatalos dokumentumok szerint pontosan úgy működik majd, ahogy az emberi szem is. Ennek megfelelően szaruhártyával és pupillával is rendelkezik. A kísérlettel szerzett tapasztalatokat minden bizonnyal a robotika területén is kamatoztathatják majd a Meta szakemberei.

A vállalat korábban egy érdekes kesztyűt is lefejlesztett, amit a metaverzumban megtalálható objektumok érzékelésére lehetne használni. A cég ugyanis azt szeretné, hogy a digitális világban lévő objektumokat meg is foghassák a felhasználók. Erre elsősorban az élmény fokozása miatt van szükség, de a próbálkozás nagyon rosszul sült el: a céget ugyanis lopással vádolták meg.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Meta, Facebook