A Google új találmánya 89 százalékos pontossággal megmondja milyen idő lesz két óra múlva

A Google új találmánya 89 százalékos pontossággal megmondja milyen idő lesz két óra múlva
A Google 2014-ben vásárolta fel a DeepMind kutatólabort, melynek új találmánya képes akár két órával előre jelezni az időjárásváltozásokat. A módszer még kísérleti stádiumban van, de már most nagy segítség a meteorológusoknak.

A klímaváltozás miatt bizony sokszor nagyon nehéz előre jelezni az egyre szeszélyesebb időjárás gyakori változásait. A heves csapadék vagy hirtelen érkező hőhullámok számos alkalommal okoznak természeti katasztrófákat, veszélyeztetnek emberéleteket. A londoni DeepMind csapata az Exeteri Egyetemmel és a brit meteorológiai szolgálattal karöltve már évek óta dolgozik a megoldáson – írja a hvg.hu.

Mostanra sikerült kidolgozniuk egy olyan szoftvert, amely képes az elé rakott radarképek mintázatait elemezni, az ebből származó információkat pedig elraktározni. Egyelőre úgy tűnik, hogy a metódus rövid távon is megbízhatóan, 89 százalékos pontosággal működik, és képes akár a következő két óra időjárási eseményeit is megjósolni.

Niall Robinson, a Met Office egyik vezetője szerint, a találmány fontos mérföldkő lehet, hiszen ennek segítségével emberéleteket és vagyontárgyakat óvhatunk meg a jövőben, időben felkészülhetünk a hirtelen változásokra is.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a módszer egyelőre kísérleti fázisban van, de már így is nagyon sokat segít a meteorológusoknak, akiknek ezáltal kevesebb adatot kell elemezni és értelmezni, így több idejük marad az előrejelzések következményeinek kiértékelésére.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!