A Google beszáll az oktatásba

A Google beszáll az oktatásba
A keresővállalat összefogott az edX nevű oktatási vállalkozással, hogy közösen felépítsenek egy ingyenes online kurzusokat kínáló Youtube-ot.

A Coursera és a Udacity sikerét kívánta meg a Google azzal, hogy belevágott egy ingyenes oktatással foglalkozó videó oldal létrehozásába. Jelenleg már számos online szolgáltatás kínál kurzusokat a tanulni vágyóknak. Az edtech, az oktatás egyik nagy reménysége, hiszen bárki bárhonnan könnyedén elérheti azokat a tananyagokat, amelyek meghallgatásához eddig a világ másik felére kellett volna utaznia.

A legnagyobb oktatási anyagokat megosztó oldalak eddig viszonylagos nyugalomban fejlődtek, hiszen nem volt igazán hatalmas vetélytársuk. A Microsoft, vagy az Apple eddig valahogy ezt a szektort messzire elkerülte. A Google viszont úgy tűnik rádöbbent, hogy a YouTube nagyszerűen alkalmas platform erre, sőt a tőle megszokott módon azonnal ingyenessé is tenné azokat a kurzusokat, amelyeket az edX - a három legnagyobb oktatással foglalkozó vállalkozás egyike - segítségével elkészülő oldalán helyez majd el. Hogy bevétele a vállalkozásnak honnan lesz azt még nem jelentette be a Google.

A hatalmas piacot eddig uralók most aggódhatnak, hogy a Google ingyenessége nem veszi-e el a kenyerüket, de azt gondolom, hogy akik eddig fizettek valamelyik értékes egyetemi programért, ezentúl is megteszik ezt, hiszen a tudást ezen a csatornán bármikor elérhetik.

A Stanford számos startupos tantárgya, sőt teljes online félév is előfizethető mostanában az ilyen oldalakon. Az oktatás elvégzését aztán egy online letehető vizsga zárja, amellyel akár hivatalos diploma is megszerezhető. A közeli jövőben egyre nagyobb igény lesz a hasonló rendszerekre, könnyen lehet, hogy a folyamatos válsággal küzdő oktatás problémáira is megoldásokat talál majd a stratup világ, amely mostanában ontja az oktatásra specializálódott megoldásokat.

A Techcrunch cikke részletesebben körbejárja a témát.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!