A Google Maps azt is megmondja, hogy mennyire zsúfolt a busz

A Google Maps azt is megmondja, hogy mennyire zsúfolt a busz
Ez egyike azon extráknak, amiket a közismert térképprogram bevezetett a járvány elszabadulása óta. Itthon még nem elérhető, de valószínűleg nem kell sokat várni rá.

Fürtökben lógni a villamoson, vagy heringekként nyomorogni a buszon alapjáraton sem egy túl kellemes időtöltés, a mostani COVID-os időkben meg egyenesen egészségtelen. Ezért adott ki a Google Maps egy új frissítést, aminek a segítségével megnézhetjük, hogy hozzávetőlegesen mennyire van púposra tömve az a tömegközlekedési jármű, amivel utazni szándékozunk.

Mindent a Google sem tud (még)

Ezt a Google Maps úgy számolja ki, hogy valós idejű adatokat kér le a kiszemelt járművön utazó Maps felhasználók készülékeiről és ebből következtetve mondja meg az aktuális értéket. Azért nem számot írtunk, mert nyilván nem tudja az algoritmus megszámolni, hogy konkrétan hány ember is utazik az adott járművön, pláne, hogy azért akadnak néhányan olyanok is, akik nem használjáék a Google Maps-et, mert mondjuk iPhone-osok, vagy amennyiben Nyírparasznyáról igyekeznénk Mátészalkára, ott meg valószínűleg a statisztikai hibahatáron belülre esne a Google Maps felhasználók száma. Magyarán a Google Maps azt mondja meg nekünk, hogy zsúfolt, vagy kissé zsúfolt, egyáltalán nem zsúfolt a járatunk.

Nagyon gyanús, hogy itthon is elérhető lesz

Amikor néztük, Magyarországon még nem volt hozzáférhető ez az opció, de nem lennénk nagyon meglepve, ha hamarosan megjelenne a hazai felhasználók okostelefonjain is. Olyannal például e sorok írója is találkozott – 7-es szintű idegenvezetőként –, hogy a Google Maps kérdéseket tett fel a BKV-n, melyek a jármű zsófoltsága felől érdeklődtek, nyilván azért, hogy az algoritmust finomítgassák.

(via Mashable)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Lóska Márton

Fiatal voltam és kellett a pénz, ezért relatíve korán beszálltam az internetes újságírásba, ami folyamatosan változott az évek alatt, ahogyan a net is (emlékeztek még a Facebook előtti időkre?!). Most …