A Facebook törli a felhasználókról begyűjtött fotóadatbázist, nem lesz többet arcfelismerés sem

A Facebook törli a felhasználókról begyűjtött fotóadatbázist, nem lesz többet arcfelismerés sem
A nemrég Meta névre keresztelt Facebook meglepő bejelentést tett: megszűnik az automatikus arcfelismerés fotók és videók feltöltésekor.

A népszerű közösségi céggel kapcsolatban számos aggály felmerült az utóbbi időben, miután több belső dokumentum is kiszivárgott a vállalat moderálási és adatkezelési gyakorlatáról. A már Meta néven létező Facebook most bejelentett, hogy befejezi az arcfelismerő szoftverek alkalmazását – írta meg a 24.hu.

Az egy évtizede működő arcfelismerő szolgáltatás eddig automatikusan beazonosította a feltöltött tartalmak szereplőit, ezáltal a felhasználók sokkal gyorsabban tudták megjelölni ismerőseiket.

A CNN szerint a döntés azért meglepő, mert a techóriás milliárdnyi felhasználóról gyűjt be rengeteg adatot, aminek köszönhetően mára kialakította a világ legnagyobb fotóadatbázisát. A szoftverrel együtt most ezeket az arcokról gyűjtött információkat is végleg törölni fogják – közölte Jerome Pesenti, a cég mesterséges intelligenciával foglalkozó részlegének alelnöke. Hozzáteszi, erre a lépésre azért volt szükség, mert az elmúlt időszakban túl sok aggály merült fel a biztonsági kockázatokkal kapcsolatban. A jövőben is alkalmaznak majd hasonló megoldásokat, hiszen az arcfelismerést fontos eszköznek tartják például a személyazonosság ellenőrzéséhez és a csalások megelőzéséhez, de mindenképp szeretnék limitálni az ilyesfajta azonosítás alkalmazását szolgáltatásaikban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!