A ChatGPT már gyógyítani is képes

A ChatGPT már gyógyítani is képes
A ChatGPT-4 kiválóan teljesít az amerikai orvosi engedélyezési vizsgán, és hasznos tanácsokat is tud adni az egészségügyi dolgozóknak arra vonatkozóan, hogyan beszéljenek a páciensekkel együttérzően a betegségükről, valamint képes hosszú tanulmányokat elolvasni, majd egy szempillantás alatt összefoglalni azokat.

Isaac Kohane informatikus orvos két kollégájával közösen tesztelte a GPT-4-et. Egyetlen fő célja volt: megnézni, hogyan teljesít az OpenAI legújabb mesterségesintelligencia-modellje orvosi környezetben.

"Megdöbbenve mondhatom: jobban, mint sok orvos, akit ismerek" – írta Kohane a hamarosan megjelenő, A mesterséges intelligencia forradalma az orvostudományban (The AI Revolution in Medicine) című könyvben, amelynek társszerzője Carey Goldberg újságíró és Peter Lee, a Microsoft kutatási alelnöke.

Az Insider szerint a könyvben Isaac Kohane azt állítja, hogy a 2023 márciusában a fizető előfizetők számára kiadott GPT-4 több mint 90 százalékban helyesen válaszol az amerikai orvosi engedélyezési vizsgán feltett kérdésekre.

A GPT-4 emellett nagyszerű fordító is, és képes akár egy bonyolult tudományos szakkifejezést is lefordítani olyasmire, amit egy hatodik osztályos is könnyen meg tud érteni.

Lenyűgöző sikerrel képes utánozni az orvosokat

Amint azt a szerzők szemléletes példákon keresztül elmagyarázzák, a GPT-4 hasznos tanácsokat tud adni az orvosoknak arra vonatkozóan, hogyan beszéljenek a páciensekkel együttérzően a betegségükről, és képes hosszú jelentéseket vagy tanulmányokat elolvasni, majd egy szempillantás alatt összefoglalni azokat.

Emellett olyan módon tud magyarázatokat adni bizonyos problémákra, amihez némi emberi intelligenciára emlékeztető képességre is szükség van.

Amikor a könyv szerzői megkérdezték a GPT-4-et, hogy valóban képes-e ok-okozati gondolkodásra, azt mondta, „minden intelligenciája az adatokban lévő mintákra korlátozódik, amely nem jár valódi megértéssel vagy szándékossággal”. Kohane azt írta, a GPT-4 még ilyen korlátozásokkal is képes utánozni azt, ahogyan az orvosok diagnosztizálják a betegségeket, méghozzá lenyűgöző sikerrel.

Olvasd el a teljes cikket az Index oldalán!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!