8 éves a világ legfiatalabb csillagásza, űrrakétákat akar építeni

8 éves a világ legfiatalabb csillagásza, űrrakétákat akar építeni
Nicole Oliveira csupán négy éves volt, amikor már távcsövet kért a szüleitől a születésnapjára.

Valószínűleg kevesen találkoztak eddig Nicole “Nicolinha” Oliveira, nevével, ám könnyen elképzelhető, hogy a jövőben sokszor hallhatunk még róla. Nicolinha egy 8 éves brazil lány, aki nemrég a francia AFP hírügynökségnek adott interjút, mint a világ legfiatalabb csillagásza - írja a hvg.hu.

A brazil lány fiatal kora ellenére már 18 előzetes észlelést tudhat magáénak, vagyis potenciálisan ennyi objektumot fedezhetett fel. Bár ezeket az észleléseket még hitelesíteni kell, és ez évekig is eltarthat, ha csak egyetlen egyről is bebizonyosodik, hogy ő látta meg először, ő lesz a világ legfiatalabb csillagásza, aki felfedezett egy aszterodiát.

A jelenlegi "rekorder" Luigi Sannino, aki 18 évesen, 1999-ben fedezte fel az 12575 Palmariaat nevű aszteroidát. Nicolinha abban reménykedik, hogy ha az észleléseit megerősítik, akkor az égitesteket híres brazilok, illetve a családja tagjai után nevezheti majd el.

Zilma Janaca, a lány édesanyja az AFP-nek arról beszélt, Nicolinha két éves volt, amikor az égre mutatott és azt mondta neki, hogy "anya, adj nekem egy csillagot." A lány két évvel később már egy távcsövet kért a szüleitől ajándékba a születésnapjára.

Nicholina álma, hogy egyszer eljusson a NASA Kennedy Űrközpontjába, hogy láthassa a rakétákat, felnőttként pedig rakéták építésével szeretne foglalkozni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!