60 millió dollárra büntették a Google-t, mert jogtalanul használt fel helyadatokat

60 millió dollárra büntették a Google-t, mert jogtalanul használt fel helyadatokat
Az Ausztrál Verseny- és Fogyasztóvédelmi Bizottság (ACCC) bejelentette, hogy a Google-t 60 millió dolláros pénzbírsággal sújtotta, amiért az ausztrál Android-felhasználókat félrevezette helyadataik gyűjtése és felhasználása tekintetében közel két évig, 2017 januárja és 2018 decembere között.

Az ausztrál versenyfelügyelet szerint a techóriás továbbra is követte néhány felhasználó Android-telefonját, még akkor is, ha azok letiltották a „Helyelőzmények” funkciót az eszköz beállításaiban - írja a 24.hu.

Míg az ügyfeleket félrevezették azzal, hogy a beállítás letiltja a helykövetést, egy másik fiókbeállítás, amely alapértelmezés szerint mindig be van kapcsolva, és a „Webes- és alkalmazástevékenység” nevet kapta, lehetővé tette a vállalat számára, hogy „személyazonosításra alkalmas helyadatokat gyűjtsön, tároljon és használjon”.

Az ACCC szerint a rendelkezésre álló adatok alapján több mint 1,3 millió ausztrál Google-fiók érintett.

​Az ausztrál versenyfelügyelet 2019 októberében indított eljárást a Google ellen. 2021 áprilisában az ausztrál szövetségi bíróság megállapította, hogy a keresőóriás megsértette az ausztrál fogyasztóvédelmi törvényt azáltal, hogy félrevezette az ügyfeleket helyadataik gyűjtése és felhasználása tekintetében.

A Google megtette a korrekciós lépéseket, és 2018. december 20-ig minden olyan problémát orvosolt, amelyek a bírság kiszabásához vezettek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: google, Adat