5 underground Gmail tipp, hogy gyorsabban végezz az emailekkel

5 underground Gmail tipp, hogy gyorsabban végezz az emailekkel
Mindenkinek van egy Gmail fiókja. Csak van, aki nem beszél róla. Van, aki személyes célra használja és akad olyan is, aki az üzleti levelezésre.

Annyira megszoktuk, annyira hozzánk nőtt a Google házi kedvence, hogy aligha vesszük észre a rejtett opciókat vagy a személyre szabhatóság lehetőségét. Pedig a Gmail kiváló levelező és néhány trükkel újra élvezetessé tehetjük az emailezést.

Ha szeretnél hamarabb szabadulni az inboxodból, akkor próbáld ki ezt az 5 gyors tippet.

Outlookosítás: kétpaneles elrendezés beállítása

Ha kedveled az Outlookot vagy csak nagyon sokat dolgoztál vele, akkor biztosan meglep, hogy a Gmailt is tudod outlookosítani. Könnyen beállíthatod a kétpaneles megjelenést, ahol a leveleidet találod a bal oldalon, az éppen megnyitott emailt pedig a képernyő jobb oldalán. A két panel szélességét pedig tetszés szerint állíthatod. Így sokkal gyorsabb az üzenetek feldolgozása és a navigálás.

Itt van, hogyan tudod beállítani:

• nyisd meg a Beállítások > Beérkező levelek lapot;

• az Olvasópanel beállításánál engedélyezd az Olvasópanel bekapcsolását;

• az olvasópanel elhelyezkedésénél jelöld meg a Beérkező levelek jobb oldalán opciót. (A fentieket a Gyorsbeállítások alatt is el tudod végezni az Olvasópanel nézetben.)

Gmail strip-down: alapértelmezett címkék elrejtése

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én szeretem az egyszerű dolgokat, a letisztult felhasználói felületet. A Gmail (sem) adja magától azt a luxust, hogy egy minimalista felületen dolgozz. Az alapértelmezett címkék nagyon zavaróak tudnak lenni. Érdemes ezektől megszabadulni.

Ez könnyebb, mint gondolnád:

• navigálj a Beállítások > Címkék lapra;

• itt tételesen beállíthatod, hogy milyen címkék jelenjenek meg a címkelistában (bal oldali menü);

• kapcsolj ki minden, számodra nem esszenciális címkét;

• azt is beállíthatod, hogy csak akkor legyen látható egy adott címke, ha olvasatlan levél van hozzárendelve.

Fontos: azzal, hogy eltávolítasz egy címkét, az adott üzenet még nem törlődik.

Legyél Gmail nindzsa: 10 billentyűparancs a hatékonyságért

Sokáig nem hittem a billentyűparancsok karmájában és furcsán néztem azokra, akik fejből tudnak egy csomó parancsot. Nem gondoltam, hogy ez számottevően javít a hatékonyságomon.

Azonban nemcsak hogy javít a produktivitásodon, de sokkal gördülékenyebbé teszi a munkádat és megdobja a felhasználói élményt, ha megtanulod a legfontosabb billentyűparancsokat.

Érdemes ehhez egy puskát készíteni és azt kitenni a monitorod mellé. A leggyakrabban használt szoftvereknél jegyezd fel a gyakori műveleteket és az ezekhez kötődő billentyűparancsokat. Aztán használd a puskát és gyakorolj.

Kitűztem célnak, hogy minden héten megtanulok egy új billentyűparancsot. Ez igazán apró vállalás, de ha belegondolsz, hosszú távon nagyon kifizetődő.

Most lássuk a Gmail legfontosabb billentyűparancsait:

• új email írása: C (mint Compose)

• email elküldése: Cmd + Enter / Ctrl + Enter

• válasz: R (mint Reply)

• válasz mindenkinek: A (mint Reply All)

• továbbítás: F (mint Forward)

• archiválás: E (mint az Archive-ból az utolsó betű ‒ ez nem logikus, de megjegyezhető)

• csillagozás: S (mint Star)

• spamnek jelölés: !

• email kijelölése: X

• billentyűparancsok súgója: Shift + ? A Gmail a legjobb eszköz ahhoz, hogy elkezdj parancsokat tanulni. Itt lényegében nem is kell több billentyűt kombinálni és a legtöbb funkció az angol elnevezésből könnyen megjegyezhető. Ahhoz, hogy használni tudd ezeket, előbb engedélyezned kell a billentyűparancsok használatát:

• ezt a Beállítások > Általános > Billentyűparancsok útvonalon teheted meg;

• jelöld meg a Gyorsbillentyűk engedélyezése opciót.

 

Ne gépelj annyit: sablonok beállítása (Canned responses)

Ez az egyik leghasznosabb funkció, különösen akkor, ha nem használsz szövegexpanziós szoftvert (pl. TextExpander, Alfred). A sablonokkal nem kell többé leírnod a nevedet, elérhetőségedet, gyakran használt szófordulataidat, linkjeidet. Készíthetsz komplett levélsablonokat is. Gondold csak el, mennyi időt takaríthatsz meg ezzel az egyetlen funkcióval!

Így állíthatod be a sablonok használatát Gmailben:

• Beállítások > Haladó;

• keresd meg a Sablonok opciót és engedélyezd a levélsablonok használatát.

Ha ezzel megvagy, akkor levélírás közben kattints az eszköztár További lehetőségek menüjére, ahol meg fogod találni a sablonokat. Itt létrehozhatsz új sablont vagy választhatsz a már készen lévő sablonjaid közül. Ha egyszerre használod a sablonokat és szűrőket, akár automatikus válaszokat is készíthetsz.

Ha már komfortosan mozogsz a sablonokkal, érdemes kipróbálnod egy profi szövegexpanziós eszközt. Itt lényegében beállíthatsz egy szótöredéket (szövegkódot), ami gépelés közben automatikusan befejezi a szót vagy egy adott kifejezést, levelet. De ennél sokkal többet is tud: automatikusan beillesztheted a leveleid végére az aktuális dátumot, legördülő menüket hozhatsz létre egy sablonon belül, ahol kiválaszthatod a behelyettesítendő adatmezőt. De a legfontosabb, hogy ezek az eszközök nemcsak a leveleződben működnek, hanem minden programban: használhatod őket Wordben, vagy éppen a weben űrlapok kitöltéséhez.

A TextExpander például automatikusan szinkronizálja a szövegeidet az összes eszközödön (Mac, Windows, Chrome, iOS). Így bárhol is vagy, mindig eléred a sablonjaidat minden alkalmazásban.

A bumeráng módszer: halasztás funkció használata (Snooze)

Korábban egy bővítményre volt szükséged, ha a snoozing funkciót akartad Gmailre használni. A Boomerang nevű eszköz többek között erre lett kitalálva.

Nemrég a Gmail is bevezette ezt a funkciót: ez lényegében egy bumeráng módszer. Ha nem akarsz foglalkozni egy beérkező levéllel, akkor elhalaszthatod és beállíthatod, hogy mikor jöjjön vissza a postaládádba.

Ezzel az adott levél eltűnik az inboxodból és csak a megadott időben jelenik meg újra. Fontos, hogy ha előbb szeretnél vele foglalkozni, akkor is megtalálod az Összes levél nézetben, ami lényegében a Gmail archívuma.

Kétféleképp állíthatod be a halasztást:

• kattints az adott üzenetre jobb egérgombbal és válaszd a Halasztás opciót;

• vagy keresd meg a halasztás ikonját az eszköztárban;

• a Gmail felkínál néhány lehetőséget az időzítésre, de te is megadhatsz egy tetszőleges dátumot és időpontot.

Bónusz tipp: elküldött levél visszavonása

Előfordult már veled, hogy csatolmány nélkül küldtél el egy emailt? Netán olyat írtál, amit nem kellett volna? Vagy rossz címzettnek küldted a levelet?

Jó volna ezeket valahogyan meg nem történtté tenni. De egy elküldött levéllel már nem tudsz mit csinálni. Vagy mégis?

A Gmailnél beállíthatod a levélküldés visszavonására rendelkezésre álló időt. Ha ez idő alatt visszavonod a levelet, akkor nem lesz kézbesítve a címzettnek:

• navigálj a Beállítások > Általános lapra;

• a Küldés visszavonása opciónál állítsd be a levél visszavonására rendelkezésre álló időt: 5 és 30 másodperc közötti időket választhatsz;

• ne felejtsd el menteni a beállításokat.

Ha korábban engedélyezted a billentyűparancsokat (lásd fentebb), akkor a Z billentyű lenyomásával a megadott időn belül visszavonhatod a levél elküldését. Ez hasonló a Ctrl + Z (Undo) általános rendszerparancshoz, így könnyen megjegyezhető. De a Gmail a levél elküldését követően az oldal alján is fel fogja kínálni a visszavonást.

Nem volt elég?

A fenti technikákkal nemcsak időt spórolhatsz meg, hanem sokkal élvezetesebb is lesz használni a Gmailt. Gondolj csak bele: ez egy olyan eszköz, amit hosszú éveken keresztül rendszeresen használsz. Nem éri meg végigmenni a fenti pontokon és 15 perc alatt beállítani a fiókodat? És ha már ott vagy, eljátszhatsz a többi beállítással is.

Ütemezz be negyed órát a Gmail fiókod beállítására. Hidd el: megéri!

Ha szeretnél további gyors tippeket email kezeléshez és hatékonyságnöveléshez, akkor itt megtalálod.

 

Bio

Dr. Vadadi-Fülöp Csaba Biológus, szövegíró, hatékonyságnövelési specialista, a Productivity95 blog szerzője. Elfoglalt embereknek és kezdő vállalkozóknak segít hatékonyabbá tenni mindennapjaikat, hogy több időt tölthessenek a családjukkal és azzal foglalkozzanak, amit igazán szeretnek. Ha szeretnél gyorsan javítani a hatékonyságodon, akkor próbáld ki az ingyenes 7 napos produktivitási minikurzust és a kezedben lesz 12 egyszerű módszer ahhoz, hogy könnyebben elérd céljaidat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Vadadi-Fülöp Csaba PhD

Vadadi-Fülöp Csaba PhD. Weboldala itt érhető el: https://productivity95.com/


Címkék: gmail, e-mail