3D nyomtatót küldött a NASA a Nemzetközi Űrállomásra

3D nyomtatót küldött a NASA a Nemzetközi Űrállomásra
A NASA azt vizsgálja, hogy hogyan lehetne az épületekhez szükséges elemeket az űrben előállítani. Most épp a 3D-nyomtatással próbálkoznak.

Régóta kutatják a NASA szakemberei, hogy hogyan lehetne a zord körülményeket kiálló épületeket eljuttatni a Marsra és a Holdra. Most éppen azt vizsgálják, hogy 3D nyomtatás segítségével előállíthatók-e helyben az építkezésekhez szükséges elemek, hiszen ez jóval költséghatékonyabb megoldást jelentene, mintha a Földi gyártást követően kellene a kész elemeket eljuttatni az űrbe – magyarázza a hvg.hu.

Az ezzel kapcsolatos kísérletek hamarosan elkezdődnek, mivel a Universe Today összefoglalója szerint a NASA már fel is küldött egy speciális 3D nyomtatót a Nemzetközi Űrállomásra.

A különleges eszköz feladata elsősorban az lesz, hogy a Mars és a Hold felszínén megtalálható anyagokból különböző struktúrákat próbáljon meg előállítani. Az előállított végterméket az ottlévő asztronauták vizsgálják majd abból a szempontból, hogy az képes-e védelmet nyújtani a zord körülményekkel szemben.

A teszt és az elképzelés mindenképpen előremutató, arról viszont még nagyon korai lenne beszélni, hogy mikor vághatnak bele a tudósok és a szakemberek a Földön túli kolóniák telepítésébe.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!