3000 Facebook-fiókot töröltek

3000 Facebook-fiókot töröltek
A Facebook azt állítja, hogy a fellépésüknek köszönhetően csak az Egyesült Államokban mintegy 50 százalékkal csökkent az oltásokkal szembeni bizonytalanság.

A koronavírus-járvány kezdete óta a Facebook sokkal keményebben lép fel az olyan bejegyzések ellen, amik valamilyen egészségügyi témával kapcsolatos valótlanságot tartalmaznak. De hogy mennyire van ez így, azt most egy új jelentésben számszerűsítették: a vállalat közlése szerint a pandémia kezdete és idén június között több mint 20 millió tartalmat töröltek, és több mint 190 millió esetében osztottak ki figyelmeztető feliratot - írja a hvg.hu.

A Facebook azt is részletezte, hogy a világjárvány 2020-as kezdetétől számítva 3000 fiókot távolítottak el az oldalról, mert erősen félretájékoztató anyagokat terjesztettek az oltóanyagokról. Ez a szám nem tűnhet soknak, de az Engadget szerint egy kutatás nemrég megállapította, hogy a vakcinás álhírek döntő többsége pár szuperterjesztőhöz köthető. Egyiküket nemrég meg is nevezték.

Egy újságírókkal folytatott telefonbeszélgetés során a Facebook illetékese azt is megosztotta, hogy az eltávolított bejegyzések igen változatosak voltak. Akadt köztük például olyan, amiben azt állította a terjesztő, hogy a koronavírus elleni vakcina mágnesessé teszi a bőrt. Ez egyébként az egyik legfelkapottabb álhír, pedig már több esetben bizonyították, hogy az elméletnek semmilyen tudományos alapja nincs.

A Facebook szerint nem ritka, hogy az álhírek terjesztői kódolt nyelvezetet használnak, hogy elrejtsék az oldalon zajló kommunikációjukat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Facebook, vakcina