30 év után búcsúzik tőlünk a SIM-kártya

30 év után búcsúzik tőlünk a SIM-kártya
Kezdetben bankkártya méretű volt, ma már fizikailag sok esetben nem is létezik. Az idén harmincéves SIM-technológia egy újabb nagy váltás előtt áll, amire immár minden hazai operátor felkészült.

Hihetetlen, de igaz, hogy a mobiltelefonok története több mint fél évszázada íródik. A második világháborút követően már az 1950-es évek végén elkezdődött a hordozható rádióállomások kifejlesztése. A terület egyik pionírja az Illinois Technológiai Intézetben elektroműszerész mesterdiplomát szerzett Martin Cooper volt, aki a tengeralattjárókon szerzett tudásával csatlakozott 1957-ben a Motorolához. Itt tíz év alatt kifejlesztett egy olyan, járművekben használható rádióállomást, amelyet a chicagói rendőrkapitányság már 1967-ben éles üzemben tudott használni.

Az analóg őskor

Később a cél egy "személyes telefonkészülék" megalkotása volt. Az ihletet az AT&T alatt működő Bell Labs - 1947 óta fejlesztett - technológiája adta, amellyel képes voltak egy hanghívást több cellában kezelni úgy, hogy közben a használt csatorna nem változott. Az AT&T kifejezetten az autókba tervezte megoldását, miközben a nála jóval kisebb Motorola egy sokkal ambiciózusabb tervet szövögetett egy otthontól és járművektől független telefonkészülék képében. Olvasd tovább a pcworld-hu-n.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!