2033-ra kihalhatnak a postások és ügyfélszolgák?

2033-ra kihalhatnak a postások és ügyfélszolgák?
Biztosra akarsz menni? Legyél esküvőszervező - tanácsolja a Glassdoor vezető munkatársa.

Egy nemrégiben megjelent, az Oxfordi Egyetemen készült tanulmány szerint az automatizálás hatásaként az elkövetkező 20 évben eltűnhet a ma ismert foglakozások 47 százaléka.

Nagyon valószínű, hogy számos munkahely, amelyet ma még emberek töltenek be automatizált lesz a közeljövőben.  Elsőként az olyan alacsonyabb képzettséget igénylő munkahelyek, mint pénztárosok vagy telemarketingesek helyét fogják gépek elfoglalni, míg a nagyobb kreativitást igénylő foglalkozásokat nem fenyegeti ez a veszély. – jósolja Scott Dobroski a Glassdoor kommunikációs menedzsere. Az olyan munkahelyeken ahol péládul egyszerre van szükség kreativitásra, jó kommunikációs készségre, és több dologra való odafigyelésre kevésbé vannak veszélyben. Így az esküvőszervezői munkakört nehéz lenne automatizálni.

De melyek is azok a munkák, amelyek leghamarabb eltűnhetnek?

Az automatizálás legnyilvánvalóbb esete lenne a pénztárosok munkája. Napjainkban egyre több üzletben lehet találkozni önkiszolgáló pénztárakkal. Világszerte ma már mintegy 430.000 ilyen gép üzemel, ami négyszerese a 2008-as számnak. Ugyanakkor a váltás nem is olyan egyszerű, az Egyesült Államokban három nagy cég az BIG Y, az Albertson’s és az IKEA is kénytelen volt a vásárlói panaszok miatt csökkenteni az önkiszolgáló pénztárak számát.

Mark Gilder Citibank egyik stratégiai igazgatója szerin a banki ügyintézők munkájának közel 85 százalékát el tudnák végezni az ATM automaták is. A Citibank egyébként éppen most fejleszti a video alapú banki ügyfélszolgálati rendszerét és ATM alapú kölcsön ügyintéző rendszerét.  Ennek ellenére Bureau of Labor Statistics előrejelzése szerint nem várható változás a banki ügyintézők számát tekintve az Egyesült Államokban 2022-ig.

Számos cég próbálkozik a virtuális recepciós alkalmazásával, vagy recepciós munkáinak kiszervezésével. Japánban pedig már recepciós robotot fejlesztenek.  Az automatizálási lehetőségek ellenére itt sem látunk csökkenő tendenciát. Sőt a BLS kimutatta, hogy a recepciós állások száma 14 százalékkal növekedett.

A telefonos operátor feladatkör is eltűnőben lehetne a kiszervezéseknek és az automatizálásnak köszönhetően. Mégis a Recruiter.com szerint enyhén emelkedni fog a számuk az elkövetkezendő években.

Az emailek és az elektronikus ügyintéző rendszereknek köszönhetően a postások száma is drasztikusan csökkenhet.  Az utazási ügynökök munkáját az internet és a gépírónőkét pedig a hangfelismerő szoftverek teszik feleslegessé. Az újságírókat leváltják a bloggerek, sőt léteznek már cikkíró szoftverek is. Az adatrögzítőkre is hasonló sors vár, a feladatukat átvevő megoldások miatt. A telemarketingeseknek sem terem már sok babér, őket is hamarosan leváltják az automatikus rendszerek.

Felmérés ide vagy oda, az adatokból kiderül, hogy bár már számos terülten lehetne automatizálni, mégsem látszanak még a azok a radikális változások, amire sokan számítanak.Ugyanakkor azt is meg kell jegyeznünk, hogy szakmák nemcsak eltűnnek, hanem technológia fejlődésének köszönhetően születnek is szép számmal.

Forrás: Mashable.com

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!