2023-ban még nem búcsúzunk a robbanómotoroktól, de beszállunk a virtuális világba

2023-ban még nem búcsúzunk a robbanómotoroktól, de beszállunk a virtuális világba
Feljövő pereminformatika, komolyodó blokklánc, és egyre inkább öntudatra ébredő mesterséges intelligencia.

Kitekintés az új évre: az új akkumulátorok, a pereminformatika és a mesterséges intelligencia fejlesztései érkeznek a jövő autójába, közben minket is egyre inkább utolérnek az intelligens gépek és a metaverzum - írja az index.hu.

Akkumulátortechnológia és hidrogén

Az elektromos autózás és megújuló energia elterjedésének kulcsát az egyre kisebb tömegű és egyre nagyobb energiasűrűségű akkumulátorok kifejlesztése jelentené, ez azonban közismerten nehezen halad, hiszen drága és tűz- és robbanásveszélyes dolgokról beszélünk. A nem kevésbe robbanásveszélyes alternatíva, a hidrogén-üzemanyagtechnika ezzel szemben folyamatosan termeli a győzelmi jelentéseket a sikeres fejlesztésekről. Ennek ellenére arra tippelünk, hogy jövőre végre megcsillan a jövő és látni fogunk egy tömeggyártás célegyenesébe érkező szilárdtest-akkumulátort, ami kapacitásban, töltési sebességben már azt a következő generációt jelenti, ami elbúcsúztatja majd a robbanómotort.

Web 3.0

Amennyire a Web 2.0 alapját képező felhasználók által előállított tartalom és a közösségi média kitermelte a maga óriásvállalatait, a Web 3.0 alapját képező blokklánc is egy nap létrehozza a maga óriásait. A korábbi generációhoz tartozó techguruk szerint a Web 3.0 olcsó reklámfogás. A nevet lefoglaló Ethereum-alapító, Gavin Wood sem gondolta azonban, hogy 2022 végére az FTX kriptotőzsde bukásán elhasal az egész kriptovaluta-mezőny.

A decentralizált pénz és virtuális gazdaság továbbra is nagyon nagyot markol, de csak annak okoz felhőtlen sikerélményt, aki minden nap hekkerek által jelentős összegre elkövetett pénzügyi csalások híreit szereti olvasni. A Web 3.0 mindezek ellenére olyan rendszerszintű igényekre ad választ, ami miatt tovább fog folytatódni a menetelése. Az NFT-befektetők tragikomikus kudarctörténeteivel együtt 2022 nagyon borúsra fordult a területen, amit javulás követhet jövőre a régóta várt törvényi szabályozások érkezésével.

Metaverzum

Ha már az NFT-k és a virtuális műtárgyak szóba kerültek, a metaverzumtól mostanában azt várják, hogy ötezer milliárdos szektorrá nő az évtized végére, tehát minimum egy marketingforradalmat látnak bele. Ez a világ nem a weboldalgörgetéssel vagy mobilnyomkodással verseng, inkább a televíziót támasztja fel úgy, hogy most már tényleg berántja a nézőt a készülékbe. Majd elválik, hogy ez mennyire hülye ötlet, mindenesetre öles léptekkel kell haladni, hogy a fent említett irgalmatlan összeg valósággá válhasson, és nemcsak Zuckerberg és a Meta pörög ezen, de az Apple, a Google, és a Microsoft is, akik egy sor metaszemüveggel és kontrollerrel rukkolnak elő jövőre. Ha közösségi média jelenlegi trendjei folytatódnak, a következő karácsonyra már ilyen eszközöket veszünk, és tényleg csak annyit tehetünk, hogy beszállunk a virtuális világba. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!