151 veszélyes alkalmazást találtak, melyek komoly anyagi károkat okozhatnak a felhasználóknak

151 veszélyes alkalmazást találtak, melyek komoly anyagi károkat okozhatnak a felhasználóknak
A Google Play áruházból ezúttal 151 olyan alkalmazást kellett eltávolítani, melyek fizetős szolgáltatásokra regisztrálták be a felhasználókat. Az appokat külön SMS kampányban terjesztették.

Nem ez az első alkalom, hogy az androidos ökoszisztéma rendszerébe veszélyes, komoly anyagi károkat okozó alkalmazások kerültek be. Az Avast ezúttal 151 olyan programot azonosított be, melyek akár tízezrekkel is megrövidíthetik a gyanútlan letöltőket – írja a hvg.hu.

Az alkalmazásokat egy külön erre célra létrehozott kampánnyal terjesztették, mely UltimaSMS néven futott. Az appok a felhasználók tudta nélkül regisztrálták be őket különböző havidíjas szolgáltatásokra. A pénzt fizetős SMS-ek formájában terhelték a számlákra.

Az Avast szerint több millió emberhez juthattak el ezek a programok, mivel az ártó kódokat a leghétköznapibb alkalmazásokba, például képszerkesztő és QR-kód olvasó applikációkba ágyazták be. A felhasználókban így semmi sem keltett gyanút.

A Google mostanra minden káros alkalmazást eltávolított a Google Play áruházból, sok készüléken viszont továbbra is rajta lehetnek az ártó appok, melyeknek listája itt tekinthető meg.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!